A munkavédelmi sisakok szerepét nem szabad alábecsülni, hiszen ezek nélkül nem lehet teljes a munkavédelmi viselet. Bemutatjuk, hogy miért fontosak, és megfelelően viselve hogyan, milyen sérülésektől védhetik meg Önt és munkatársait.

A munkavédelmi sisak létjogosultsága

Számos olyan iparág és ágazat van, ahol fennáll a fejsérülés kockázata, ezeken a helyeken munkavédelmi sisak viselése kötelező. Ahhoz, hogy megvédjük a dolgozókat ezektől a sérülésektől, fontos a megfelelő védőfelszerelés használata. Az Épkézláb Munkaruha védősisakjai az ipar számos területén biztonságot nyújtanak a munkavállalóknak azáltal, hogy speciális színeinek, fényvisszaverő csíkjainak, részleteinek segítségével könnyen észrevehetővé teszi őket.

epkez2.jpeg

Ha építkezésen vagy bármilyen olyan munkahelyen dolgozik, ahol nehéz tárgyak és gépek működnek, leeső tárgyak okozhatnak mechanikai sérüléseket, nagy a csúszásveszély, elektromos sérülés veszélye áll fenn, ne felejtsen el beszerezni egy kellő védelmet nyújtó biztonsági sisakot. 

A megfelelően kialakított és viselt védősisak növeli a túlélési esélyeket egy baleset során.

Védősisak színeinek jelentése

Bizonyos veszélyes munkahelyekre belépni sem lehet munkavédelmi sisak nélkül. Azonban csak a megfelelő, minősített sisakok nyújtanak elegendő védelmet, emiatt fontos azok rendszeres ellenőrzése, a repedések, elhasználódás, kopás figyelemmel kísérése.

Alapvetően két különböző védelmi képességgel rendelkező sisaktípust különböztetünk meg: az ipari és a beütődés ellenieket. Utóbbiak könnyű felépítésűek, és nem bevizsgáltak leeső tárgyak, a héj átlyukadása, valamint extrém biztonságtechnikai előírásokra. 

A sisakok színe különféle jelentést hordoz, meghatározza, hogy a munkavállaló milyen területen dolgozik, így már messziről beazonosíthatók, felismerhetők egy építkezésen a különböző munkavállalók:

  • sárga színű sisakot viselnek az általános, valamint a magasépítésen dolgozók

  • fehéret a vezető pozícióban lévők, a mérnökök, egyes helyeken a látogatók - más helyeken ők szürke sisakot kapnak

  • kéket a nagyfeszültség közelében dolgozók

  • zöldet a gépészek

  • narancs színűt az irányító, jelző feladatot ellátó személyek

  • pirosat pedig az ellenőrök, a biztonságért felelős személyek

Viselje helyesen!

A munkakörre vonatkozó kockázatok mérlegelésével a megfelelő védelem érdekében csak jó állapotban lévő védősisakot viseljen, illetve ügyeljen a helyes használatra, tökéletes illeszkedésre is. A teljesítmény mellett nem hagyhatók figyelmen kívül a kényelmi szempontok sem. 

Minden, a veszélyes munkaterületen dolgozó és ott tartózkodó látogató személyek számára kötelező viselet a munkavédelmi sisak a saját testi épség megóvása érdekében. Ez mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke és felelőssége.