Először a gép indításakor a logó megváltozását vesszük észre, "Sony Computer Entertainment" helyett ugyanis szimpla "PS3"-ra cserélték le. Ez nagyon frankó, azonban az viszont sajnálatos a PlayStation 2 rajongói számára, hogy az új verzió sem képes futtatni régi masina programjait - hasonlóan a mostanában boltokban kapható gépekhez. A PlayStation 1-es játékok futtatása szoftveres emulációval lehetséges.

A gép felülete mattabb fekete színű, így kevésbé lehet róla a helyszínelőknek ujjlenyomatot venni és a por sem ül meg rajta olyan könnyen. Ezenkívül az új PS3 külseje lekerekítettebb, mint az eredeti PS3, amely sokkal inkább szögletesebbnek mondható. A gép első része a lemeznél nem sokat változott, viszont a bekapcsolás és lemezkiadás érzékelő gombjait lecserélték műanyagra. Nem világos, hogy ez a változtatás költségcsökkentés, vagy inkább a felhasználók hagyományos technológiák iránti igénye miatt történt - mindenesetre emiatt az új gépnek kevésbé futurisztikus a stílusa.

Kicsit kevésbé tűnik egyértelműnek a Slim merevlemez meghajtójának eltávolítása, mivel nincs rajta "HDD" panel, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy sokkal kisebb és jobban el van rejtve: a gép alján található és körömmel lehet kipattintani a fedelet, így tudjuk kiszedni a winchestert.

A új gép hátulütője viszont, hogy könnyebben feldől, így kevésbé bátorítja arra a felhasználókat, hogy az oldalára állítsák. Igaz, a Sony külön állványokat árul arra az esetre, ha valaki jobban szereti ilyen pozícióban tárolni a gépet. Sok értelme egyébként nincs, mert most már nincs a két oldalán ventillátor, hogy jobban hűtse a belső részt, mint az előző PlayStation 3-aknál. A főventillátor azonban az egész hátsó panelen keresztül tart, így nem kell attól tartani, hogy nem kap elég levegőt a gép - abban az esetben, ha nincs eltakarva a légáramlás.

Külsőségek alapján az újságírók véleménye megoszlik az Slimmel kapcsolatban, bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az előző verzió elegánsabb és szebb. Mindenesetre a 300 dollár körüli ár (amely Magyarországon talán olyan 20-30 ezer körüli árcsökkenéshez vezethet a mostani 80-90 ezres tarifához képest) minden bizonnyal elég meggyőző érv lesz ahhoz, hogy elnézzük a gép külsőségeinek negatív változásait. Részletesebb videó a masináról alant. Nektek egyébként hogy tetszik?