Ahhoz, hogy megérthesd, miért jön jól lézerblokkoló megléte esetén is egy tolatóradar az Autompláza Kft. kínálatából, alaposabban bemutatjuk az egyes megoldások közötti eltéréseket a gyakorlatban.

A tolatóradar működési elve

A tolatóradarral felszerelt autóval hasonlóképp lehet tájékozódni, mint ahogyan a természetben a denevérek teszik ezt. A radar ultrahangot bocsát ki, majd a visszaverődő hangok segítségével méri fel azt, hogy milyen távol vannak tőle a különféle tárgyak. Ha gyorsan visszaverődik az ultrahang, az azt jelzi, hogy közel van egy adott tárgy, ha pedig lassan, akkor messzebb.

A tolatóradarok nagyon jól használhatók sötétben vagy korlátozott látási viszonyok között, például párás, ködös, esős időben is. Látószögük 120 fok, ami csak úgy érhető el, ha az eszköz beszerelésekor az érzékelőket egymáshoz képest egyenlő távolságra helyezik el, a földtől optimális magasságban. Jellemzően a lökhárító legkiállóbb pontjára kerülnek a szenzorok.

Miben tér el a lézerblokkoló működése?

A lézerblokkoló teljesen más elven működik, mint a tolatóradar. Ez egy optikai berendezés, és a tolatóradarral szemben nem ultrahanggal operál, hanem infrafény kibocsátásával. Ilyen infrafényt bocsát ki egyébként a televízió távirányítója is.

A dolog lényege a következő: ha egy tárgy visszaverődési ideje alacsony, akkor közelebb van, ha pedig magasabb, akkor távolabb. Ezt a speciális fényt vagy led vagy dióda bocsátja ki. Fontos azonban leszögezni, hogy a lézerblokkoló sokkal kisebb látószöggel rendelkezik, mint a tolatóradar.

Mivel a lézerblokkoló alapvetően nem egy tolatást segítő eszköz, így a beszerelésekor nem is törekednek arra, hogy optimális helyen legyen. Ez persze nincs is pozitív hatással a szerkezet látószögére vonatkozólag.

httpsautomplazahu-2024-majus-cikk1.jpg

Érzékelésbeli különbségek

Az ultrahangos tolatóradarok megbízhatóan teszik a dolgukat függetlenül attól, hogy milyen mostohák épp az időjárási körülmények. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a magas víztartalmú dolgokról nehezebben tud visszaverődni az ultrahang.

Ennek ismeretében számolni kell azzal, hogy az embereket közelebbinek érzékeli a berendezés, mint ahol a valóságban vannak. A számok nyelvén mintegy tíz százalékos különbségről beszélünk.

A lézerblokkoló viszont optikai berendezés, amely a fényre és a színekre van kalibrálva. A fekete valamint a sötét színek hatékonyabban képesek a fény elnyelésére, mint a fehér vagy a világos színek. A lézerblokkoló tehát egy fekete színű falat jóval később érzékel, de megeshet az is, hogy fel sem ismeri. Így tehát kijelenthető, hogy a lézerblokkoló semmiképp sem alkalmas arra, hogy betöltse egy teljes értékű tolatóradar szerepét.