Az E-vitamint, pontosabban az alfa-tokoferolt az 1920-as években “fedezték fel”, majd állították elő búzacsírából. A természetes, 8 komponensű változata sokfélesége miatt hatásosabbnak bizonyult, mint a szintetikusan előállított E-vitamin, ezért vitaminkészítmény vásárlása előtt érdemes ellenőrizni, melyik típusával van dolgunk. Hogyan szedjük, mire figyeljünk? 

Vitaminok az egészségünkért

A kiegyensúlyozott, vegyes étrend tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek a szervezet helyes működéséhez szükségesek, azonban sok esetben elégtelen a bevitelük. A BodySelect vitamintartalmú táplálékkiegészítői segítik a szervezet bizonyos állapotokban, életkorokban, betegségek, diéta és fokozott fizikai aktivitás esetén megnövekedett vitaminigényének kielégítését.

body2.jpg

A különböző vitaminok a növekedéshez, a regenerációhoz, valamint a betegségekkel szembeni ellenállóképesség megőrzéséhez szükségesek, hiányuk növeli az egészségügyi kockázatokat. 

Oldékonyság szerint vízben és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg, ezek a raktározhatóságban is különböznek egymástól. Míg a zsíroldékony A-, D-, E- és K-vitaminokat raktározni képes a szervezet, addig a vízben oldódó vitaminok feleslege a vizelettel kiürül, így naponta pótolni kell.

Mihez szükséges az E-vitamin?

Az E-vitamin élettani hatásai sokrétűek, elsősorban antioxidáns tulajdonságai ismertek. Megköti a szabadgyököket, ezáltal védelmet nyújt a szervezetnek az oxidatív stresszel és az öregedéssel szemben.

Gátolja az A- és C-vitamin, valamint a szelén oxidációját, továbbá a vörösvértestek egyik védőfaktora, véralvadásgátló, értágító, gyulladásgátló hatású. A természetes E-vitamint tokoferolok és tokotrienolok alkotják, szemben az egykomponensű szintetikus változattal.

Mennyire van belőle szüksége a szervezetünknek?

A különféle ajánlások napi 10-15 mg-ban határozzák meg az E-vitamin-szükségletet, amely nemtől, kortól, testsúlytól, fizikai állapottól, betegségektől függően egyénenként változó lehet. Ez a mennyiség, kiegyensúlyozott étrend mellett alapvetően fedezhető a táplálékainkból, hiszen megtalálható a különféle hidegen sajtolt növényi olajokban, gabonacsírákban, a teljes kiőrlésű gabonákban, az olajos magvakban, a zöld színű zöldségekben, az állati eredetű táplálékok közül a tejben, a tojásban, a húsokban, a májban. Hőkezelés, fagyasztás és finomítás során nagy része elvész. 

Hiánya nagyon ritka, de ez esetben a szervezet fogékonyabb a fertőző betegségekre, izomgyengeséget, koordinációs zavarokat, látászavarokat, a végtagok zsibbadását okozza, de hajhullás, valamint a fakó bőr is a tünete lehet. Indokolt esetben, amikor egy betegség E-vitamin-hiányra vezethető vissza, kúraszerűen étrendkiegészítőkkel is pótolható.