Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a mostani bejegyzés keretei között. Méghozzá amiatt is, mert az időjárás megfelelő alakulásának esetén akár szezonja is lehet a lékhorgászatnak, de csak a kellően vastag és biztonságos jégtakaró esetén.

Milyen karakterisztikájú horgászbotokat követel meg a lékhorgászat?

Lékhorgászat esetében az általunk kivágott léken keresztül juttatjuk a zsinórt, illetve a csalit a vízbe. Vagyis nincs szó bedobásról, magát a felszerelést csak beleejtjük a lékbe.

Emiatt a botnak nem kell segítséget nyújtania a dobások hatékony kivitelezéséhez. Sokkal inkább abban segít a lékhorgász bot, hogy fárasztás közben ne csupán az orsó dolgozzon, hanem más eszköz is elősegítse a hal erejének a felőrlését.

Úgyhogy a lékhorgászathoz használatos botok rendszerint rövidek, gerincesek, így könnyű velük manőverezni, miközben a fárasztások ideje alatt is hathatós segítséget képesek biztosítani.

https-fishindacom-2022-januar-cikk3.jpeg

Amit a minőségi lékhorgász botok már tudnak

A Fishinda webáruház lékhorgász botjai között elérhető pálcák esetében is jól megfigyelhető, hogy alapvetően rövid, gerinces botokról van szó. Egyébként rendszerint többféle hosszban is elérhetőek, de az 50 cm körüli hossz standard megoldásnak tekinthető.

Nagy segítség a használat, a tárolás és a szállítás kapcsán is a modern lékhorgász botokra jellemző teleszkópos kialakítás. Az ember csak kitolja a botot a vízre érkezve, és gyakorlatilag már indulhat is a peca.

Jellemző egyébként, hogy a korszerű lékhorgász botok nagyszerűen terhelhetőek, és akár a 10 kilogramm feletti csukák, vagy a testesebb süllők is kifoghatóak a segítségükkel. Persze csak abban az esetben, ha a felszerelés egyéb összetevőit is megfelelően sikerül kiválasztani.

Mi minden kellhet a praktikus pergetőhorgászathoz való bot mellé?

Természetesen egy hozzá kellőképpen passzoló orsó jelenti a kiindulási pontot. Léken történő pecákhoz egy-egy kis méretű, 1000/2000-es orsó tökéletesen megteszi. Nem kell ugyanis sok zsinór, bőven megoldható a horgászat viszonylag kevés damil segítségével is.

Sok múlik természetesen a kifogni szándékozott halak méretén, valamint a terepviszonyokon is. Kisebb sügerek és keszegfélék megfogásához bőven elég lehet a vékonyabb damil a vele kompatibilis úszóval, horoggal és ólmokkal együtt.

Testesebb rablóhalakra pályázva persze már lehet felfelé menni. Mondjuk 30-as monofil zsinórt, netán egy-egy megbízható fonott damilt használva. A lényeg, hogy fárasztás közben egyetlen gyenge pontja se legyen a felszerelésnek, így igen kedvező esélye lehet a sikeres lékhorgászatnak.