Ezek közé tartozik az ingóságbiztosítás is, ami ugyan egy igen kis szeletének tűnhet a lakásbiztosítások egészének, mégis nagyon sokak számára tud nyugodt éjszakákat biztosítani a mindennapok során. Lássuk tehát, hogy valójában mire is jó ez a termék, és kinek tud megoldást nyújtani a stresszes mindennapokban.

allianz2.jpg

Te gondoskodtál már róla, hogy a lakásban lévő tárgyak biztonságban legyenek minden körülmények között? Köss online lakásbiztosítást, és tudd biztonságban ennek keretein belül az ingóságaidat is!

Mi számít az ingóságok közé?

Sokak számára igen nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mi is tartozik az ingatlan részei közé, és mi az, ami ingóságnak számít. A legegyszerűbb, de egy kis fantáziát igénylő megfogalmazás a következő: képzeld el, hogy a házadat meg tudod fogni, egy kicsit az oldalára fordítani és megrázni. Azok a dolgok, amik ezáltal ki tudnak esni belőle, ingóságnak számítanak. Ilyenek tehát a bútorok, kisebb elektronikai cikkek, dísztárgyak, sporteszközök, hobbi kellékek, lakástextilek, stb.

A fenti példa alapján pedig könnyen megláthatjuk, mi az, ami semmiképpen nem tartozik az ingóságok közé. Ilyenek például a csempék, egyéb burkolóanyagok, szaniterek, beépített bútorok, beépített gépek és berendezések.

Milyen értéke van az ingóságnak?

Egy igazán jó és személyre szabott biztosításban nemcsak az ingóságok piaci értékét veszik figyelembe, hanem azok eszmei értékét is. Természetesen nem kerül figyelmen kívül az sem, hogy az örökségképpen nagy becsben tartott tárgyak csak számunkra képviselnek-e értéket, vagy ténylegesen, pénzben kifejezhető értéktulajdonságokkal is rendelkeznek. Amennyiben nincs egyetértés a biztosító és a szerződő fél között, a vitás esetekben az értékbecslő tud igazságot tenni, aki meghatározza az adott ingóság pontos értékét is. 

Alul- és felülbiztosítás esete

Sok esetben fordul elő olyan helyzet, hogy az adott ingatlan vagy a benne lévő értéktárgyak nem megfelelő értéken vannak biztosítva valamilyen gazdasági megfontolásból. Alulbiztosítás többnyire abban az esetben szokott előfordulni, ha a szerződő fél drágállja a biztosítás díját, és valamin szeretne belőle faragni. Erre remek lehetőséget nyújthatnak az ingóságok, de érdemes természetesen ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy egy nem várt baleset előfordulásakor a térítés az maximum akkora értékű lesz, mint amekkora összegre biztosítottuk az ingóságainkat, és nem aszerint kerül majd kiutalásra, hogy mennyi lenne az új értéktárgyak beszerzése, amennyiben pótolni szeretnénk a tönkrement tárgyainkat. Felülbiztosítás esetén is az értékbecslő szava fogja kimondani a végső ítéletet a térítés felett.