Az egyik az, hogy napjainkban szinte már mindent megtudhatunk akár egy másik kontinensen történő eseményről vagy éppen az ott megjelenő hírekről, cikkekről, adatokról. A másik pedig éppen az információhalmaz nagysága miatt megjelenő igény, hogy mindent a lehető leggyorsabban megértsünk, feldolgozzunk, ne kelljen vesződni különféle, számunkra átláthatatlan összefüggésekkel.

Egy weboldal, ahol minden átváltás megoldható

Az atvaltas.com tömeg átváltó oldala mindkét kritériumot figyelembe véve egy rendkívül hasznos segítség, hiszen egyre jobban globalizálódó világunkban könnyen találkozhatunk például olyan tömegekkel, súlyokkal kapcsolatos kifejezésekkel, amelyet itt Magyarországon már régen nem használunk, esetleg soha nem is használtuk vagy olyannal, amely csak elvétve, nagy ritkán merül fel.

atvaltas.jpeg

Ha valaki a műszaki életben kell, hogy járatos legyen, például a munkája miatt, akkor nagy segítség lehet egy olyan átváltási segédlet, ahol csak a kívánt mértékegységeket és mennyiséget kell megadni ahhoz, hogy máris megjelenjen az átszámított eredmény.

Hivatalos SI és azon kívüli tömeg mértékegységek

Bár általános iskolás korunktól kezdve tanuljuk a hazánkban használatos SI mértékegységeket, de sokaknak már akkoriban meggyűlt a bajuk az átváltással. És a tömegnél maradva azért még felnőttkorban sem feltétlenül egyszerű ez a matematikai művelet, például a mázsa, gramm és mondjuk a dekagramm között. Ha pedig távolabbra tekintünk, akkor az uncia vagy a font értelmezése okozhat jó eséllyel még nagyobb gondokat.

Amennyiben pedig ékszerekkel kellene foglalkoznunk, akkor a karát meghatározás és számítása egyáltalán nem magától értetődő feladat az átlag halandó számára.

A fentiek figyelembevételével az atvaltas.com oldalon a tömeg fejezetnél szerepelnek az SI mértékegységek, azok származtatott egységei, ezenkívül a nem SI mértékegységek és a brit, valamint az amerikai kifejezések is.

Mindent kiszámol helyettünk

Ha ismerjük a váltószámot a különböző mértékegységek között, akkor már tudunk boldogulni az átváltásokkal és érdemes tudni azt is, hogy az oda- és visszaváltás tulajdonképpen egymás reciproka, azaz egyik esetben osztani, a másik esetben szorozni kell a váltószámmal.

A jó hír az, hogy a weboldal mindezt elvégzi helyettünk, így mindössze annyi a dolgunk, hogy megadjuk azt, hogy milyen mértékegységről milyenre szeretnénk váltani. Ezután a kívánt értéket beírva máris megtörténhet az átszámítás, mégpedig úgy, hogy a kívánt pontosságot is mi határozzuk meg. Azaz azt, hogy hány tizedesjegyig számoljon az oldal.

Egyéb hasznos és ismeretterjesztő tartalmak

Azonban az átváltás mellett hasznos információkkal, érdekes tartalmakkal, leírásokkal is találkozunk az oldalon, így egészen jól kiművelődhetünk például a tömeg és súly közötti különbségről vagy megtudhatjuk a leggyakrabban átszámított mértékegységek közötti váltószámokat.