Hollywood egyik utolsó nagy legendája, Clint Eastwood 93 évesen is aktív filmes, következő munkája egy érdekes jogi thriller, a Juror No. 2, amely könnyen lehet, hogy élete utolsó rendezése is lesz. A pletykák szerint azonban ez nemigen hatja meg a Warner Bros.-t, a stúdió állítólag vonakodik azt mozikba küldeni, ehelyett csak limitált formában kerül a nagyvásznakra ezen a héten, és ennél szélesebb körben nem is forgalmazzák. Pedig az előzetes kritikák alapján talán érdemes lenne: habár nem dicsérik túl produkciót, az általános konszenzus szerint a mű „nem lett rossz”, de a vélemények összességében így is pozitívak.

A filmet az AFI Festen mutatták be múlt hétvégén, szóval a kritikusok már megmondhatták róla a véleményüket. „Azon kaptam magam, hogy folyamatosan dilemmázok és azt kérdezem magamtól, hogy mi lenne a helyes lépés ebben az ügyben, mit is jelent valójában a Juror No. 2-ben. Tényleg megkérdőjelezteti velük mindazt, amiben hiszünk, és az erkölcsi normáinkat is kikezdi. Szerintem a nagyközönség nagyon is szeretné látni ezt a filmet, hogy átessen ugyanezeken a dilemmákon, mint én, valamint ítélkezzen az ügyben. A Juror No. 2-é bizony egy lebilincselő sztori, ami vitaindító, az emberek pedig különböző válaszokat adhatnak azt követően, hogy megnézték. A kedvenc Clint Eastwood-filmem az utóbbi évekből!” – írta Maggie Min filmkritikus.

A Juror No. 2 feszült jogi dráma, ami megkérdőjelezi főhőse szavahihetőségét. Clint Eastwood rendező és társai jóvoltából lerágjátok majd az összes körmötöket, valamint fenomenális alakításokat láthattok Nicholas Houlttól és Toni Collette-től” – osztotta meg véleményét Josh Martin kritikus.

A Juror No. 2 torokszorító és gondolatébresztő film. Egy olyan alkotás, ami felfedi az igazságszolgáltatás hiányosságait, rávesz, hogy megkérdőjelezzük, mit is jelent valójában az igazág. Nicholas Hoult fantasztikus, ahogy Zoey Deutsh is egy kisebb, de attól még megkapó szerepben. A kedvenc Clint Eastwood-filmem az utóbbi időkből” – írta Scott Menzel újságíró.

A Juror No. 2 egy agyafúrt, körömrágós thriller. Clint Eastwood az emberiség ellentmondásos moralitását térképezi fel ebben a magával ragadó karaktertanulmányban. Nicholas Hoult és Toni Collette nagyszerűek. Zoey Deutsh a sztori lüktető szíve. Yves Bélanger operatőri munkája kiemelkedő” – véli Courtney Howard a Varietytől.

Clint Eastwood Juror No. 2-ja egy izgalmas morális dilemmát vázol fel: mi lenne, ha az esküdtszék egyik tagja, aki egy ember bűnösségéről hivatott dönteni, maga válhat az igazi bűnössé ebben az ügyben. Ám sajnos az alkotó elrontja mindezt a lapos forgatókönyvvel és a túlságosan is komótos cselekményvezetéssel. Nem olyan rossz, mint a Cry Macho, de közel áll ahhoz” – adta hírül Tom O’Brien podcaster.

Egy konvencionális tárgyalótermi dráma, ami az igazságszolgáltatási rendszer és az esküdtszék működésének érdekes aspektusait és hibáit térképezi fel, de ezt viszonylag filmszerűtlen módon teszi. Ettől még egy tisztességesen elkészített és gondolkodásra késztető élmény” – írta Abe Friedtanzer.

A Juror No. 2-t 2024. november 1-én mutatják be Észak-Amerikában limitált forgalmazásban.

A borítókép forrása: Warner