Több mint egy év telt el azóta, hogy a HD-formátumháborút megnyerte a Sony a Blu-ray-jel. A Microsoft akkor maximálisan elzárkózott a Blu-ray bárminemű alkalmazásától az Xbox 360-ban, és a saját HD-formátumát elveszítve azt hangoztatta, hogy a Live-on keresztül letölthető filmek úgyis leváltják a Sony üdvöskéjét is. Úgy látszik, mégsem eszik olyan forrón azt a kását: a Gizmondónak adott interjújában Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy az Xbox 360-ra -- külső meghajtó formájában -- lesz majd Blu-ray.

Az újságírók konkrétan azt kérdezték meg, lesz-e egyáltalán ilyen meghajtó Xbox 360-ra és Ballmer ezt válaszolta: "Azt nem tudom, rakunk-e Blu-rayt a konzolunkba, inkább tartozékként lehet majd ilyet venni."

A Gizmondo azért óvatos Ballmer kissé hevenyészett fogalmazásával és elképzelhetőnek tartja, hogy csak arra utalt, hogyha egyáltalán lesz Blu-ray meghajtó, akkor az csak külső lehet. Az Xbox 360 fejlesztőcsapata mindenesetre nem teríti ki a lapjait, szóvivőjük mindössze egy "egyelőre no comment"-féle megnyilvánulással zárta le a témát.

Érdekes egyébként, hogy pontosan egy évvel ezelőtt nyilatkozta Aaron Grenberg, miszerint a jövő úgyis a digitális adattovábbításban rejlik, és a Microsoft nem akar senkire olyan formátumot ráerőltetni, amelyért nem szeretne fizetni.

Mindenesetre Ballmer szavai semmiképpen sem tekinthetőek végleges, hivatalos bejelentésnek, így arra még várni kell...