GURU Extra A hírek popupjaRégen tudósítottunk nektek a magyar szoftverpiac aktuális nemi életéről -- ha más nem, hát többek között ez is megváltozik mostantól, ahogy még a nyarat idéző meleggel, de beköszöntött az ősz. Az idei kánikulában a megszokott uborkaszezon mindenesetre elmaradt, és amióta a Gurunál dolgozom, nem emlékszem ilyen vaskos szezonra; gyakorlatilag a nyár minden hónapjában volt valami PC-re is megjelenő játék, amellyel a hűs szobában egy pohár jegeskávé mellett elszórakozhattunk. Térjünk is rá az ország születésnapját is magába foglaló 34. hét honi listájára, hiszen érdemes.

Heroes of Might and Magic V JátékképekHuszadik helyen a Ubisoft kiadó és a Nival Interactive körökre osztott csodájának, a Heroes of Might and Magic ötödik részének aranyba csomagolt kiadása tanyázik -- tudjátok, ez az a változat, amely a zseniális alapprogram mellett a kissé felemás Hammers of Fate-et és a hihetetlenül hangulatos Tribes of the Eastet is tartalmazza. Alatta egy pozícióval a The Sims sorozat második részének Seasons alcímet viselő, ki tudja számon tartani, hányadik küldetéslemeze élvezi a kora őszi napsütést. Tizennyolcadik a tősgyökeres PC-s autós zúzda, a Flatout harmadik, Ultimate Carnage alcímet viselő része, őt pedig csak egy hellyel előzte meg a zseniális magyar szinkronnal debütáló Crysis Warhead, amelyből bárki olyan káromkodásokat tanulhat meg, hogy azon még az osztálytársak is meglepődnek, már ha ők nem nyüstölték a programot. A hosszú hajú kislányok a japánok szerint félelmetesek -- ezt pedig sikerült nyugatra is elterjeszteni, így a terror Almájával paráztató F.E.A.R. második része a 16. lett, én pedig csak csendben jegyzem meg, hogy jó volna egy Blood 3 ettől a brigádtól. Tizenötödik a Wildlife Park második részének aranyváltozata -- tudjátok, ez a szoftver, amelyben egy állatkert igazgatói lehetünk, és az az összeállítás, amely az alapjátékon kívül a két küldetéslemezt, a Crazy Zoót és a Marine Worldöt is tartalmazza.

Spore HáttérképekTizennegyedik helyen már egy olyan ismerősbe botlunk, amely külföldön is trónol: a World of WarCraft Battlechest kiadás az alapprogramot és az első küldetéslemezt tartalmazza, ahogy látjuk, sikerrel. Tizenharmadik és tizenkettedik helyen Will Wright végre a régiekkel felérő kreatív agymenése pózol -- a dobogóhoz közelebb a Spore alapjáték, míg egyel fölötte a Galactic Adventures címmel megáldott (megvert?) expanzió. Tizenegyedik az Euro Truck elnevezésű kamionos csoda, amelyben a legnagyobb kihívást nem az idegen megszállók, hanem egy saccperkábé tizennyolc kerekű szörnyeteg elvezetése jelenti, zömmel persze időre, rakománnyal. Tizedik helyen a kissé hányatott sorsú hack 'n' slash, a Sacred második része, amely több gigányi folt után, hát, fogalmazzunk úgy, akár már játszható is.

Harry Potter és a Félvér Herceg (H.P. and the Half-Blood Prince)A Top 10 büszke résztvevője Harry Potter és a Félvér herceg is; bár a film enyhén szólva sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, az előző résszel ellentétben immáron kizárólag csak feliratot tartalmazó magyar változat meghódította a játékosok pénztárcáját. Nem megijedni, nem telik el hét minimum három Sims nélkül még itthon sem -- az életszimulátor második része ezúttal a nyolcadik. Niko Bellic hihetetlenül szerethető karakterével, egy elképesztően zseniális játékkal, és egy sokak által szidott porttal a GTA negyedik része még most is a hetedik helyig tornázta fel magát; úgy tűnik, sokan a gépigény mögé néznek, hogy ott megleljék a zseniális maffiaszimulátort -- reméljük, a DLC-ket is megkapjuk majd valamilyen formában. Hatodik a Pokoli Szomszédok harmadik része; az Ördög nem alszik alcímet viselő kalandjáték-szerűség a világon talán egyedülálló módon kebelezi be továbbra is a toplisták felsőbb pozícióit. Ötödik helyen a Valve "reális" (ha-ha) lövöldéje, a Counter-Strike Source változata trónol, míg negyedik a Call of Duty újabb második világháborús csodája, a World at War.

World of WarCraft: Wrath of the Lich King Művészi munkákTrombiták, fanfárok, allergiás hírszerkesztők tüsszögése szóljon, elérkeztünk a dobogóhoz! Harmadik helyen borzasztóan dühös a Lich király WarCraft világában -- igen, ez a World of WarCraft: Wrath of the Lich King. Második helyen ismételten a Will Wright nevével fémjelzett The Sims-sorozat pózol, annak is a harmadik része, amellyel az EA továbbra is elégedett. És az aranyérem (nem az enyém, becsszó!) ezúttal is a szoftverek közé nem is értem miért keveredő World of WarCraft "előfizető kártya" -- tudjátok, ez az a kis kaparós izé, amely megvásárlásával újabb pár hónapra hozzájuthatunk a legális fantasy-drogunkhoz.

Ennyi volt a játékeladási toplista, de ne aggódjatok, hamarosan jelentkezünk az újabb etappal -- arról már nem is beszélve, hogy még egy hónap és a Risen is megjelenik, addig pedig dolgoznom kell, mint a güzü, különben lemaradok...