2007. áprilisában mi is beszámoltunk róla, hogy egy MaddoxX nevű crackernek sikerült bejutnia a Valve Cyber Café programjához csatlakozott egyik partnercég fájlszerverére, ahonnét hibanaplókat, pénzügyi jelentéseket, sőt hitelkártya adatokat nyúlt le. Akkor ugyan a fickó azt írta, hogy ő csak hacker, és nem akar visszaélni a megszerzett holmival, csak fel akarta hívni a rendszer sebezhetőségére a figyelmet – a mostani tények azonban ezt alaposan megcáfolják.

A holland rendőrség jelentése szerint Maastrichtben elkapták a MaddoxX névre hallgató, mindössze húszéves figurát, akit három bűncselekménnyel vádolnak: a fent említett Valve-betörésen kívül ő volt az, aki bepofátlankodott az Activision szerverére is, és letöltötte, majd nyilvánosságra hozta az Enemy Territory: Quake Wars még fejlesztés alatt álló verzióját, mellyel a becslések szerint 25 millió dolláros kárt okozott. Szintén az ő számlájára írható egy angol jegyértékesítő szájt elleni támadás is, ahol 50 ezer felhasználó hitelkártya adatát szerezte meg. A belügyminisztérium szerint MaddoxX a megszerzett adatokat felhasználva 13 millió euró (!) értékben vásárolt webáruházakban MP3 lejátszókat, LCD monitorokat és notebookokat, valamint nagy tétekben pókerozott online.

A sikeres nyomozás a holland rendőrség Team High Tech Crime (THTC) nevű egységének köszönhető, akiket direkt az információs- és kommunikációs technológia elleni bűncselekmények felderítésére hoztak létre.

Nos, tőle már nyugodtan alhatunk, de maradtak még rajta kívül épp elegen, sajnos. Reméljük, úgy a biztonságtechnika, mint a bűnüldözés felnő a feladathoz, mert jelenleg nyílt titok, hogy nincsenek biztonságban az adataink a cybertérben, ami azért több, mint nyugtalanító...