Egymást érik a Kickstarter-projektek bejelentései; szinte minden hétre jut egy ígéretes program leleplezése, s kis túlzással havonta számolunk be egy új konzolról vagy perifériáról. Ilyen sürgésben és forgásban azt gondolná az ember, hogy minden eddiginél népszerűbb a 2009-ben indult portál -- ám a számok egészen másról árulkodnak.

Az elemző Michael Wolf által összegyűjtött számok szerint, ha nem is drasztikus mértékben, de valamelyest azért csökkentek a Kickstarter mutatói: az elmúlt nyolc hónapban (július végétől február utolsó napjáig) 43 százalékot növekedett az indított projektek száma -- ez februárban 89 ezer projekt összesen, ám a hónapról hónapra megfigyelhető növekedés már nem ilyen biztató.

Az elemző azt is megnézte, hogy vajon egyik hónapról a másikra mennyien döntenek úgy, hogy a közösség pénzéből valósítanák meg az álmukat. Nos, a számok azt mutatják, hogy eddig július volt a csúcs, amikor is júniushoz képest közel 4000 új projektet jegyeztek fel, ezt követően azonban folyamatos csökkenés figyelhető meg -- ez a lefelé mutató tendencia pedig természetesen a pénzügyeket is érintette. Az összes átutalt pénz idén már a 450 millió dollárt súrolta, ám a sikeres Kickstarter-projektekre (37 ezer ilyen ötlet volt) szánt összeg februárban a 30 milliót sem éri el, pedig júliusban még egy kicsit afelett volt.

Leszállóágban a Kickstarter

Wolf ennyiből még messzemenő következtetéseket nem kívánt levonni, de annyit azért megjegyzett, hogy a Kickstarter és az ehhez hasonló megoldások a kezdeti nagy sikerek után egy kicsit leszállóágban vannak, ahogy ez minden más új piac esetében megfigyelhető. Aki korán érkezik és él az új lehetőségekkel, az jól jár, majd ahogy fejlődik és beérik a rendszer, a számok csökkenek, s kevesebben lesznek azok, akik keresztül tudják vinni az ötletüket.

Mindez egyébként a Kickstarter vezetőségét nem nagyon aggasztja, hiszen tudják jól, hogy a portál még nagyon fiatal, s jelenleg is az életének első szakaszát éli.