Havonta nagyjából két tucat üzenetet / kommentet / levelet kapunk abban a témakörben, hogy áruljuk már el, mégis mivel rögzítjük a videotesztjeink képanyagát PC-s és konzolos játékokból. Előbbire a válasz egyszerű, a FRAPS nevű programmal, az utóbbit viszont eddig macerás volt magyarázgatni, ugyanis Chris külön vett egy digitalizáló kártyát a gépébe, és egyébként is szükség volt még legalább két másik programra, hogy a PS3 és az X360 képét a merevlemezre varázsolhassuk. Ennek viszont most vége, ugyanis teszteltük az Avermedia Game Capture HD névre keresztelt eszközét, amelynek egyetlen célja, hogy egyszerű megoldást biztosítson azok számára, akik konzolos (PS3, X360, Wii) játékokból szeretnének videókat rögzíteni.

Konzolos videorögzítés egyszerűen

MINT AZ EGYSZEREGY

Mikor azt írjuk, hogy „konzolos videorögzítés egyszerűen”, akkor nem túlzunk, hiszen a mérnökök úgy alkották meg a Game Capture HD-t, hogy a műszakilag analfabéták is simán elboldogulhassanak vele. Az egyszerűség már a készülék dobozának kibontását követően nyilvánvaló, hiszen magán a felvevőn kívül az alábbi kiegészítőket találjuk a csomagban: egy hálózati adaptert, komponens kábelt, RCA audio kábelt, egy távirányítót, egy univerzális kábelt a három nagy konzolhoz, illetve egy rövidebb és egy bővebb útmutatót -- ez utóbbira pedig csak akkor lesz szükségünk, ha amúgy imádjuk a használati útmutatókat lapozgatni. Az összeszerelés mondhatni pofonegyszerű: az univerzális kábel komponens és RCA kimeneteit bedugjuk a felvevő egység Game In csatlakozórészébe, majd kiválasztjuk, hogy milyen konzolról szeretnénk képet rögzíteni, a három lehetséges opció közül kiválasztjuk az adott gépnek megfelelőt, és azt bedugjuk a választott konzol megfelelő aljzatába. A maradék komponens- és RCA kábeleket csatlakoztatjuk a TV Out kimenetekhez és a tévéhez, a felvevőt az elektromos hálózathoz, és már meg is vagyunk. A bekapcsolást követően a konzol video- és hangjelei keresztülhaladnak a felvevőn, és így a készülék alkalmassá válik arra, hogy rögzítse a konzolból a tévé felé közlekedő kép- és hanganyagot.

Konzolos videorögzítés egyszerűen

HÁTTÉRTÁR NÉLKÜL

A Game Capture HD saját háttértárral nem rendelkezik, így a képrögzítéshez vagy egy nagyobb méretű pendrive-ra, vagy egy USB-csatlakozóval rendelkező mobil winchesterre lesz szükségünk. Ezeket a felvevő elején található USB-csatlakozóra tudjuk rákötni, illetve 2.5”-es HDD-t vagy SSD-t is beépíthetünk a felvevő „hasába”. Természetesen amíg nem gondoskodunk valamennyi tárhelyről, addig nincs is lehetőségünk a képanyag rögzítésére. Az eszköz a mellékelt távirányítóval kezelhető, és hatalmas szerencse, hogy az első bekapcsolást követő beállításoknál akár a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk az egyébként roppant egyszerű és jól átlátható menürendszerben. Itt egyébként a teljesen általános beállítások mellett megtekinthetjük a csatlakoztatott háttértár tartalmát, visszanézhetjük a már rögzített anyagokat, állíthatjuk a felvétel minőségét, illetve eszközölhetünk firmware-frissítést, ha érkezik új verzió a készülékhez. Ez utóbbit amúgy egész sűrűn megtehetjük, ugyanis a mérnökök havonta jelentkeznek új verzióval, aminek köszönhetően a készülék egyre jobb minőségben és egyre megbízhatóbban rögzíti a videókat.

Konzolos videorögzítés egyszerűen 

VÁGJUNK BELE!

Ha sikerült merevlemezt vagy pendrive-ot csatlakoztatni a készülékhez, akkor a menüben érdemes ellenőrizni, hogy a rendszer felismerte-e a háttértárunkat, és ha igen, akkor belevághatunk az első felvételbe. A videó minőségét (optimális – 12.000 Mb/s; jó – 10.000 Mb/s; maximális felvételi idő – 8.000 Mb/s) a menüben állíthatjuk, azonban a felvett anyagok felbontása attól függ, hogy a konzolokon milyen képarányt állítottunk be. A Game Capture HD a 480i és az 1080i közötti tartományban képes a videorögzítésre, HDMI támogatás hiányában a Full HD-re nincs lehetőség. Az 1080i-s képaránynak köszönhetően ugyan rögzíthetünk 1920x1080-as felbontású videókat (már ha a játék támogatja ezt a méretet), azonban ezek az anyagok interlace-esek lesznek -- szerencsére a mai videoszerkesztő programok jelentős része képes eltüntetni a nem kívánatos csíkokat a felvételekről. A rögzített videók formátuma avi kiterjesztésű lesz, sztereó hangsávokkal, és egy 1 TB-os winchesterre az optimális videominőség mellett nagyjából 180-200 órányi felvétel rögzíthető.

A Game Capture HD tehát nem egy bonyolult szerkezet, és ahogy működésre bírni, úgy használni sem egy nehéz feladat. Ahogy azt már említettük, a csomag tartalmaz egy távirányítót, amiről minden funkció elérhető, és egyetlen gombnyomással indíthatjuk és állíthatjuk le a felvételeket, sőt, a felvevő segítségével nem csak mozgó, de állóképeket (screenshotokat) is rögzíthetünk. Hatalmas pozitívum továbbá, hogy a játék közben válthatunk a standard és real-time módok között is. A standard megoldásban a felvevő képes minket OSD (on-screen-display) üzenetekkel tájékoztatni (felvétel indítása és leállítása, hátralévő tárhelykapacitás percben kifejezve, stb.), míg a real-time módban kikapcsolhatjuk ezt a funkciót, így nyugodtan koncentrálhatunk a játékra, semmi nem fogja elvonni a figyelmünket, sőt, amiatt sem kell aggódnunk, hogy a megosztott videojel miatt romlana a teljesítményünk az online küzdelmekben.

Konzolos videorögzítés egyszerűen

SZERKESZTŐSÉGI TAPASZTALATOK

Egy videojátékokkal foglalkozó magazinnak, ami ráadásul videoteszteket is közöl, nagy szüksége van egy ilyen eszközre, így nem is haboztunk, a kézhezvételt követően azonnal tesztelni kezdtük az Avermedia termékét. Összességében pozitív tapasztalatokat gyűjtöttünk, hiszen a Game Capture HD nagyban megkönnyítette a konzolos videotesztek elkészítését.

Általánosságban elmondható, hogy 720p-nél magasabb felbontású videót (főleg az interlace miatt) nincs értelme rögzíteni, és habár a kapott avi fájlok minősége elfogadható, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a Game Capture HD használata mellett javasolt a játékok fényerő-beállításait az átlagosnál kicsit feljebb tornázni, ugyanis a kapott videók szinte minden program esetében sötétebb képet produkálnak, mint amilyet eredetileg a tévé képernyőjén tapasztaltunk. Komoly problémával a több órányi teszt során nem nagyon találkoztunk, habár azt meg kell jegyezni, hogy egy-két furcsaságba azért belefutottunk a készülék használata közben. Ugyan a felvevő az esetek 90%-ban megbízhatóan rögzítette mind az X360-ból, mind a PS3-ból érkező videojeleket, voltak olyan pillanatok, mikor egy-egy intenzívebb felvételsorozatot követően a készülék magától leállította a rögzítést és egy hibaüzenettel közölte, hogy a felvevőhöz nincs háttértár csatlakoztatva. Ez a probléma csak USB-n csatlakoztatott meghajtónál jelentkezett, mikor egy SSD-t illesztettünk a készülék "hasába", ez a gond megszűnt, így szinte biztos, hogy az USB-portba dugott pendrive volt a szűk keresztmetszet.

A másik anomália, ami egy kicsit megkeserítette a videoteszteket szerkesztő Chris dolgát, hogy a Sony Vegas nevű vágóprogram nem volt hajlandó beolvasni a gép által készített avi fájlokat, így a tesztek megszerkesztése előtt minden egyes alkalommal egy másik formátumba kellett konvertálnunk a kapott felvételeket. Érdekes egyébként, hogy ugyanez a probléma sem a rendelkezésünkre álló videolejátszó programok, sem a szintén videoeditálásra használt Adobe Premiere Pro esetében nem jelentkezett. Jó hír azonban, hogy az Avermedia már készített egy konvertáló programot a készülékhez, ami villámgyorsan és minőségveszteség nélkül konvertálja át a rögzített avi fájlokat MP4 formátumba.

Összességében elmondható, hogy a Guru szerkesztősége a kisebb hibák ellenére is meg van elégedve az Avermedia kifejezetten konzolokhoz tervezett felvevőjével. Egyszerű és kényelmes a használata, a felvételek során készített anyagok minősége pedig alkalmas a nagyobb közönség számára történő publikálásra, így mi a jövőben is a Game Capture HD mellett tesszük le a voksunkat, ha konzolos videotesztekről lesz szó.

Videoteszt a Game Capture HD-vel rögzített videókból:



Videoteszt a Game Capture HD-vel rögzített videókból:



Game Capture HD-vel rögzített videó:



Az Avermedia Game Capture HD Magyarországon is kapható kereskedelmi forgalomban, az ára nagyjából 32.000-35.000 Ft környékén mozog.