A Nemzeti Filmintézet adta hírül, hogy döntésre jutott az Oscar-díjra nevező bizottság, ami alapján a Semmelweis című mozifilm képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában. Az anyák megmentőjeként ismert orvosról szóló történelmi drámát tavaly mutatták be a mozikban, és közel 350 ezren váltottak rá jegyet, majd a Netflix platformjára is felkerült. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült, a rendezői székben Koltai Lajos ült, a főszerepeket pedig Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játszotta. A produceri szerepben az a Lajos Tamás tetszelgett, aki a Káel-korszak legsikeresebb filmcsinálójának számít, mivel az ő irányítása alatt olyan produkciók készültek, mint a Post Mortem és a Blokád, amelyek nagy sikerrel hódították meg a döntnökök szívét, még ha azok nem is kerültek be az Akadémia jelöltjei közé.  

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos direktor.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyek 2023. november 1 – 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban. Egyébként a bizottság, amely a 18 egész estés mozifilm közül választott, az alábbiakból állt: Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr rendező és a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező és Szabó Csilla dramaturg.

A fent nevezett kategóriát eddig kétszer nyerte meg magyar nevezett: a Mephisto 1982-ben (egyébként annak Koltai volt az operatőre), valamint a Saul fia 2016-ban.