Júliusban és augusztusban a videojátékos és esport világ szeme Szaúd-Arábiára szegeződik, ugyanis kezdetét veszi az Esports World Cup, minden idők legnagyobb esport tornája. A nyolc héten át tartó versenysorozat egyedülálló, több játékot átfogó struktúrát kínál, amely során a világ legjobb esport szervezetei és több mint 1500 esportoló küzd meg egymással a több mint 60 millió dolláros (átszámítva ~22 milliárd Ft-os) összdíjazásért, amely az esport versenyek történetének legnagyobb nyereményalapja.

Egy új, globális sport felemelkedése

Az esport és a videojátékipar ma már megkerülhetetlen része a mainstream szórakoztatóiparnak. Világszerte 3,4 milliárdan játszanak valamilyen videójátékkal, és több mint fél milliárdan rajonganak az esportért, amelynek a piaci bevételeit 4,3 milliárd dollárra becsülik 2024-re. Idén júliusban és augusztusban az esport világ szeme Rijádra összpontosul majd, ahol 21 különböző versenyjátékban versenyeznek majd a világ legjobbjai az Esports World Cup keretein belül.

Egyedülálló formátum, rekord méretű díjazás

Az esport versenyek történetében először, a Klub Világbajnokság keretében az esport szervezeteket a több különböző játékban elért összesített eredményükért is díjazzák majd. A 20 millió dolláros nyereményalapért 16 meghívott esport szervezet küzd majd, a klubok pedig saját maguk dönthetik el, mely versenyjátékokban indítanak játékost vagy csapatot. Az esemény végén a legtöbb játékban legjobb eredményt elérő szervezet lesz a világ első EWC klubvilágbajnoka.

A nyereményalap az alábbi módon épül fel:

  • Klubvilágbajnokság: 20 millió dollár
  • Az egyes versenyjátékok díjazása: több mint 30 millió dollár
  • Selejtezők díjazása: 7,6 millió dollár
  • MVP díj: 1,1 millió dollár

A világ legnagyobb gaming és esport fesztiválja

A versenyprogram mellett az EWC nyolc hétre a videojátékosok fővárosává teszi Rijádot egy immerzív fesztivál keretében. Videojátékos programok, közösségi versenyek, koncertek, popkulturális események, drónshow, VR játékok és VIP programok teszik teljessé az élményt a játékosok és rajongók számára. Az EWC-t ráadásul globális szponzorok egész sora támogatja, úgy, mint az Amazon, az Aramco, az Axe, a KitKat, az LG, a Mastercard, a PepsiCo, a Sony vagy a TikTok és még sokan mások.

Magyarul is lehet majd követni

Négy versenyszámot (League of Legends, Counter-Strike 2, Teamfight Tactics, EA Sports FC 24) magyar nyelven is lehet majd követni az Esport1 Twitch és Youtube csatornáin, amely az EWC hivatalos magyar nyelvű közvetítő partnere. A magyar közvetítés programja:

  • League of Legends: 2024.07.04-07.
  • Counter-Strike 2: 2024.07.17-21.
  • Teamfight Tactics: 2024.08.08-11.
  • EA Sports FC 24: 2024.08.15-18.