A megfelelő táplálás alapvető kérdés

A Petissimo kutya gyógytápjai pontosan annak érdekében készültek, hogy speciális igények esetén is a maximumot nyújthassuk szeretett ebünk számára. Válogathatunk a minőségi eledelek között, amelyek kifejezetten az adott problémára fókuszálnak, így biztosak lehetünk abban, hogy gazdiként mindent elkövettünk szeretett kutyusunk egészsége érdekében.

De lássuk, mit is jelent a gyomorcsavarodás!

Mi történik pontosan, amikor a kutyának gyomorcsavarodása van?

Azért, hogy megérthessük, mi is történik ilyenkor, tisztában kell lennünk azzal, hogy kedvenceink gyomra úgy helyezkedik el a testükben, hogy valóban képes a megcsavarodásra, ahogy azt a betegség neve is mutatja. A gyomor ugyanis a hasüregben felfüggesztve lóg, s képes átlendülni az adott tengelyen.

De miért jelent ez komoly problémát? Azért, mert ezzel a csavarodással elzáródásra kerülnek mind a bemenetre, mind a kimenetre alkalmas részek, azaz az étel nem jut el a gyomorig, de az sem fog kijutni onnan, ami éppen benne van. 

petissimohu-2022-junius-linkmarketing-5.jpg

Miközben az eb emészti a táplálékot – ahogy az az emberekre is igaz – gázok keletkeznek, amik azonban kijárat híján nem tudnak távozni a gyomorból, ezért az püffedt lesz tőlük. Ez a jelenség lesz a legbiztosabb tünet is a diagnózishoz, ugyanis a kutya hastájéka rendellenes módon fel fog fújódni.

Mit tehet az állatorvos?

Az kérdés sem lehet, hogy ilyen helyzetben az első utunk az orvoshoz kell, hogy vezessen. A jelenség azonnali műtéti beavatkozást kíván, amely során rendezik a gyomor helyzetét, illetve rögzíti is azt, annak érdekében, hogy hasonló ne fordulhasson elő.

Amennyiben nem sikerül elég gyorsan cselekedni, akkor kedvencünk lépe, illetve akár a belek is olyan állapotba kerülhetnek, amelyből már csak nehezen vagy egyáltalán nincs visszaút. Amennyiben a bél egyes részei is elhalnak az állapot következtében, úgy azokat is el kell távolítani a műtét folyamán. Ha megrémít a műtét, jó, ha eszünkbe véssük, hogy enélkül biztosan örökre búcsút mondhatunk kedvencünknek, mivel ez olyan állapot, amely az életét veszélyezteti.

Amennyiben tapintással nem megállapítható a helyzet, akkor ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet. A túlélési esélyek függnek attól, hogy milyen gyorsan és milyen állapotban érkezik kedvencünk az orvoshoz, így ez az a probléma, ahol valóban minden egyes pillanat számít.

Prevenció, avagy mit tehet a gazdi?

Étkezés után ne hagyjuk kutyánkat intenzív játékba kezdeni, s egyszerre ne nagy adag ennivalóval etessük, amire ráadásként még szép mennyiségű vizet is elfogyaszt a kópé. Ezek a helyzetek valószínűsítik a betegség megjelenését, ezért tegyünk meg mindent ellenük.