Áll a bál Todd Haynes (Távol a mennyországtól, Carol, Egy botrány részletei) új, egyelőre cím nélküli filmje körül. Történt ugyanis, hogy a főszerepet játszó és a forgatókönyvet társíróként jegyző Joaquin Phoenix öt nappal a forgatás előtt lelépett: állítólag túlságosan tartott a megformálandó karaktertől, valamint elbizonytalanodott, sőt, egyenesen megijedt, ezért úgy döntött, hogy inkább hagyja a fenébe az egészet, és dobbant. Az eset azért kapott kiemelt figyelmet, mert egy LMBTQ témájú bűnfilmről van szó, amely két férfiről szól, akik szerelmesek egymásba, és Mexikóba menekülnek az 1930-as években. A rendező szerint a cselekményben bőven kaptunk volna explicit homoerotikus jeleneteket, és az NC-17, azaz az R-besorolásnál is durvább korhatár-kategóriát célozták meg vele – ezt egyébként maga Phoenix szorgalmazta.

A Variety tudomása szerint – ahogy azt már fentebb mi is leírtuk – a színész megijedt, elbizonytalanodott, amiben az is benne lehetett, hogy ez lett volna az első meleg főszerepe. A forgatást öt nappal későbbre tűzték ki Mexikó délnyugati partjainál, Guadalajarában, a díszletek már készen voltak, és noha Phoenix karaktere annyira specifikus, hogy egyszerűen nem lehet másra osztani, Haynes nem adta fel, folyamatosan kereste a megoldás. Úgy látszik hiába: a Deadline lehozta, hogy a projektnek annyi, ebből már semmiképp sem lesz film. A veszteség akár hét számjegyű összeg is lehet, valamint bizonyos befektetőket még ki sem fizettek. Az már csak hab a tortán, hogy az eset után szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy Phoenix azért hagyta ott a munkálatokat, mert konkrétan attól félt, hogy heteroszexuális férfiként egy homoszexuális karaktert kell eljátszania.

filmupdates-producer-christine-vachon-confirms-joaquin-v0-n53liuhvfshd1.jpg

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már Phoenix távozása előtt is kapott támadásokat a produkció és Christine Vachon producer azért, mert egy heteroszexuális színészt választottak ki a főszerepre, de a színész lelécelését követően csak még jobban felerősödtek ezek a hangok:

Mi lenne, ha végre egy nyíltan meleg színészt castingolnátok? Pont ezt kapjátok mindenkor, ha túl félénkek vagytok, amikor az LMBTQ-közösség tagjait kellene felkérnetek a projektjeitekhez” – írta egy kommentelő a producer egyik Instagramra feltöltött fotója alá.

Vachon amellett, hogy megerősítette Phoenix döntését, a fentihez hasonló kommentekre is reagált:

Igen, ennek a sztorinak egy változata valóban megtörtént. Egy rémálom volt. És kérem – amennyiben szükségét érzed annak, hogy megdorgálj vagy figyelmeztess minket, hogy ’ezt kapjátok, amiért egy heteroszexuális színészt castingoltatok’ – ne csináljátok ezt! Ez Phoenix projektje volt, amivel megkeresett minket – a Killer Films filmográfiája pedig magáért beszél, hogy mennyire hajlunk arra, hogy LMBTQ színészekkel, stábtagokkal vagy rendezőkkel dolgozzunk együtt. (És azoknak írom, akik mégis felhánytorgatták a dolgot, hogy tudjátok: egy borzalmas szituációt ezzel még borzalmasabbá tesztek.)