Bár az energiaválsággal és az elszálló inflációval együtt a legtöbbek anyagi lehetőségei sokat változtak, de ahol megengedhetik maguknak, ott akár valamelyik játékkonzol is a karácsonyfa alá kerülhet. De melyik? Ebben segít a Maxapró cikke.

A kérdéssel sokan szembesülnek, látva a minden korábbinál szélesebb kínálatot. Az Xbox és PlayStation választékához csatlakozott a Nintendo Switch, amely leginkább mobilizálhatóságának és változatos felhasználhatóságának köszönheti népszerűségét.

Márkahűség és ár

A videojáték konzolok története egyébként egészen az 1950-es évekre nyúlik vissza. Gondoltad volna, hogy akkoriban még vektorkijelzőkön jelentek meg a játékok? A televízióhoz való csatlakoztathatóság csak 1972-ben jelent meg, méghozzá a Magnavox fejlesztésében. Ma a Sony, a Microsoft és a Nintendo uralja a piacot. A vásárláskor a márkához való ragaszkodás legalább annyira döntő tényező, mint az aktuális ár. A generációk előrehaladásával mind erősebb hardveres háttér is társul a konzolokhoz, ez természetesen az árakon is megmutatkozik.

A játékkonzolok három nagy típusa, gyártója között nincs un. átjárhatóság, tehát az egy-egy típusra kiadott játékok csak azon használhatóak. A Nintendo elsősorban a fiatalabb generációt célozza, a PS és az Xbox multimédiás eszközként is funkcionálnak, így akár ez lehet a döntő a választáskor.

Fontos tudni, hogy mindhárom konzol lehetőséget kínál az előfizetésre. Természetesen van mód az ingyenes játékra, de az extra funkciók és a multiplayer egyaránt előfizetéssel érhetőek el. Az előfizetések a Microsoft konzoljának esetében több kategóriát is kínálnak. A PS Plus akciós játékok elérhetőségét, valamint multiplayer játékot tesz lehetővé, a Nintendo pedig havonta bővülő könyvtárat tartalmazó előfizetést kínál.

thumbnailps4-karacsonyra.jpg

Nem mindegy, mivel történik a megjelenítés

A monitor vagy a televízió felbontása szintén figyelmet érdemel. A Full HD és a 4K megjelenítést célszerű összevetni a választani kívánt konzollal. Mivel ez utóbbi készülékek egyre jobban elterjednek, így a játékok is mind inkább a 4K melletti tökéletes futást célozzák.

Az optimális játékélmény szoros kapcsolatban áll az alkalmazott kiegészítőkkel. E tekintetben minden konzolhoz elérhetőek kontrollerek, kormányok, pedálok és egyéb extra játékvezérlők. A Sony konzoljához VR szemüveget is beszerezhetsz. Hordozhatóság tekintetében a Nintendo vezeti a népszerűségi listát. A Nintendo Switch Lite például kizárólag hordozható eszköz. S ha már a Nintendo kifejezés került szóba, akkor nem mehetünk el a retro videojáték konzolok mellett sem. Ezek reneszánszukat élik, a SEGA Mega Drive Mini konzol ismét beszerezhető.

Fontos a körültekintő választás!

Legyen szó akár az előfizetésről, a kontroller kézre álló, ergonomikus kialakításáról, vagy egyszerűen a márkahűségről, az ár-érték arányban megfelelő játékkonzolt keresik a legtöbben. Az ünnepekhez közeledve sincs ez másként. Black hétvégi akciók, szezonális kedvezmények és korrekt áron elérhető kiegészítők- a választáskor az árakon túl az is lényeges, hogy az otthon kényelmében használható konzolhoz minden szükséges rendelkezésedre álljon.

A játék szerelmesei nem csupán a gyermekek köréből kerülnek ki. Sőt! Sokan második gyermekkorukat élik, és a 30-as korosztály is előszeretettel dönt a játékkonzolok és az elképesztő látványvilágot kínáló játékok mellett.