Érdekes kutatás eredményeiről számolt be a Daily Mail. Az újság szerint a Keele Egyetem diákjai negyvenfős mintán végzett kísérlet segítségével bizonyították be, hogy az erőszakos videojátékokkal töltött idő segít feldolgozni a fájdalmat, vagyis elviselhetőbbé tenni egyes betegek szenvedéseit.

Játékkal a fájdalmak ellen
Akár a GTA V-tel is lehet majd betegeket kezelni?

A viszonylag egyszerű metódus szerint leültették a résztvevők egy csoportját egy meg nem nevezett "erőszakos videojáték" elé, míg a többiek valamilyen kevésbé durva programmal szórakozhattak. Ezt követően mindkét csapat tagjait megkérték, hogy tartsák egy tál jéghideg vízben a kezüket -- az eredmények szerint azok, akik brutális játékkal múlatták az időt, átlagosan 65%-kal bírták tovább a hideg okozta fájdalmat.

Dr. Richard Stephens, a kísérletet felügyelő pszichológiatanár szerint már korábban is sikerült bebizonyítani, hogy a káromkodás segít levezetni a fájdalmat és a feszültséget. Szerinte ugyanezt látjuk most megnyilvánulni a virtuális agresszivitáson keresztül: minél durvább és erőszakosabb a látott jelenet, annál toleránsabbá válik a szervezet a fájdalommal szemben, minden bizonnyal azért, hogy ezzel segítse elő az életben maradásért vívott harcot.

Dr. Stephens szerint az erőszakos játékok harctéri alkalmazása immár nemcsak mint interaktív kiképzés vagy taktikai próba működhet, de segíthet, hogy a katonák a harcra összpontosítsanak. Sőt, a játékok akár kezelésként is megjelenhetnek súlyos betegek esetében. Ehhez persze további tesztekre és kísérletekre van szükség.