Nintendo

Európai és amerikai szokás szidni a Nintendót, méghozzá jogosan, hisz a mi kultúránkkal sokszor sehogy sem akar egyezni a japán konzolos óriás viselkedése. Órahosszat lehetne sorolni a példákat, kezdve a 18+-os eShop-játékok kizárólag éjszakai forgalmazásától a bonyolult és abszolút nem felhasználóbarát online felületen át egészen a más konzolokon már sok-sok éve hibátlanul futó alkalmazások esetlen implementálásáig. És bár a cég játékainak minőségére egy szavunk se lehet, nem szabad csodálkozni, amiért errefelé nincs akkora kultusza az évszázados cégnek.

Nem úgy, mint Japánban, ahol a Nintando az isten: a Wii U első hetében összesen 308 142 példányt vásároltak fel a hazai játékosok, a 3DS két modelljéből pedig eddig 8,8 millió darab talált gazdára -- összehasonlítva a PS3-mal ez kegyetlen győzelem, a Sony hat éve piacon lévő gépe mindössze 8,7 millió eladott japán egységgel büszkélkedhet. A Wii U amúgy egyelőre nagy siker, bár erre az elemzők is számítottak. Az igazi próbatétel a 2013-as esztendő lesz, mely során a Microsoft és a Sony is bemutatja új konzoljait, sőt úgy tűnik, az egyik meg is jelenik.

A fanboyokat mindez persze nem zavarja. Szerény személyem is boldog tulajdonosa egy 3DS XL-nek, és bár technikailag nyomába sem ér akár egy átlagos okostelefonnak, a rá kiadott játékok könnyen feledtetik e tulajdonságát. Nektek van Nintendo-gépetek? Ha nincs, szeretnétek, s ha igen, milyet?