Az elmúlt hónapokban több helyről is hallani lehetett, hogy valami probléma van a 13., 14. generációs Intel processzorokkal, amik asztali gépekben teljesítenek szolgálatot. Egyre több felhasználó jelezte, hogy valami nem kóser, fagyásokra, leállásokra panaszkodva, főleg Unreal Engine 5 játékok alatt. Ami megfűszerezte a dolgot, hogy leginkább a felsőkategóriás CPU-kat érintette a dolog: az Intel áprilisban kezdte meg nyomozását, miután i9-13900K és i9-14900 modellekről érkeztek aggasztó hírek.

Májusban már volt egy próbálkozás a probléma megoldására, akkor az alaplap-gyártók kezdeményeztek, egy új Intel procikhoz szánt energiasémával - ezt azonban az Intel nem ajánlotta a felhasználóknak. Most viszont ők is rájöttek, mi okozta a turpisságokat.

Az Intel a weboldalán közzétett bejegyzésben rántotta le a leplet a ludasról: "a megemelkedett üzemi feszültség egy mikrokód-algoritmusból ered, ami helytelen feszültségkéréseket eredményez a processzor számára". Magyarán nem mindig annyi feszültséget kért a proci magának, mint amennyire szüksége lett volna. Az Intel augusztus közepére tervez kiadni egy javítást, ami orvosolja a problémát. Ti tapasztaltátok a fentebbieket?