A tökéletes csempe és a padlólap kiválasztása elsősorban nem a színekről szól - bár lakástulajdonosként ennek tulajdonítunk nagy jelentőséget - hanem olyan technikai jellemzőkre kell figyelni, mint a méret, a mennyiség, a kopásállóság, a felületképzés. És nemcsak a megfelelő burkolatok kiválasztása, hanem a kivitelezés minősége is sokat számít, így nem biztos, hogy az az olcsóbb megoldás, ha magad állsz neki.

Az ízlésed és az ésszerűség döntsön!

Bár az ízlés jelentősége nem elhanyagolható, az aktuális trendek ugyanúgy közrejátszanak a választásban, valamint a csempe árak sem hagyhatóak figyelmen kívül. Jó kiindulási alap, ha tudod, hogy nagyjából merre indulj, melyik az a stílus, amely közel áll hozzád. 

Amennyiben csak a sötétben tapogatózol, jelezzük, hogy minden idők legkedveltebb csempe színe a tisztaságot árasztó fehér, amely optikailag tágítja, világosabbá teszi a teret. Bár azt gondolnánk, hogy könnyen koszolódik, mégis sokkal kevésbé feltűnőek rajta a szennyeződések. További előnye, hogy bármilyen más színnel jól kombinálható. A kék és zöld színek a vizeket idézik, így fürdőkbe nagyszerűek lehetnek, akárcsak a semleges bézs és barna árnyalatok is. 

Kövessük a trendeket?

A különböző gyártók csempe és padlóburkolatainak színei folyamatosan változnak, megújulnak, érdemes követni a trendeket, ha divatos fürdőszobát szeretnél. A természetes anyagok, mint a kerámia, a márvány, a fa, a kő is jelentős szerepet kapnak. De mivel fürdőszobát jellemzően nem 1-2 évre választ az ember, érdemes a trendeket csak mértékkel követni.

mozaikkeramiahu-2023-majus-linkmarketing-4.jpg

A dekorlemekkel érdekesebbé, változatosabbá tehetőek a burkolatok, akár a gyártók által kínált dekorcsíkok és csempék révén, akár saját ízlésed szerint. Itt is változik a divat, manapság a függőleges dekoráció a követendő példa.

A csempe magasságával is játszhatsz, akár a plafonig is viheted, és az egyes falakon különböző magasságokba is rakhatod. A mozaikok továbbra is trendinek számítanak, hiszen a luxus érzetét keltik. 

A csempét és padlóburkolatokat a látvány fokozása érdekében többféleképpen, rendszerint hálósan, diagonálisan és szőnyegmintaszerűen rakják, így az ezek közötti választás egyéni preferencia kérdése.

Egyre növekvő méretek

Míg korábban a 15x15 cm-es méret volt a jellemző a padló- és falburkoló elemeknél, addig manapság a minél nagyobb lapok népszerűek, ugyanis a kevesebb fuga révén egyenletesnek, optikailag nagyobbnak mutatják a teret, mégis inkább a nagyobb terekbe ajánlottak a vágási veszteségek miatt.

A nagyobb igénybevételnek kitett padlóburkolatok esetében nagy jelentősége van a tartósságnak, kopásállóságnak, valamint a csúszásmentes felületnek, így ezeknél a minőséget szem előtt kell tartani. A munkákat érdemes szakemberre bízni nemcsak a kivitelezés, hanem a mennyiségek kiszámítása során is.