A Google lefőzte az Apple-t: na nem a hardvereladások vagy a habzószájú fanboyok száma terén, hanem az idei sajtóbemutatón, melyen lelepleződött a gyártó új táblagépe, az Android 4.1 és az első okosszemüveg, amivel bárki FPS-HUD-ot varázsolhat magának, ha éppen van elég pénze.

Na de haladjunk szépen sorjában! Az iOS 6 után most itt az Android 4.1, a Jelly bean, mely egy amerikai édesség nevét viseli. Az operációs rendszer a kötelező ráncfelvarráson túl offline beszédfelismeréssel lett ellátva, plusz NFC támogatással (ezt itt most Android Beamnek hívják) és egy Google Now-nak nevezett követőrendszerrel, melyet bekapcsolva az okostelefonunk hozzáfér minden személyes adatunkhoz, hogy azokból leszűrve arról bombázzon infókkal bennünket, hogy mire is vágyunk éppen -- kicsit ijesztő, ha bennünket kérdeztek, de akinek ez kell, hát vegye, vigye.

Az új Androidhoz új tablet is jár: a Nexus 7 egy hétcolos készülék Tegra 3-as CPU-val, 1280x800-as felbontással, első és hátsó kamerával. És hogy mindez mennyibe kerül? Nos, 199 dollárba. Hihetetlen? Az, és akkor a súlyát még nem is említettük: a Nexus 7 mindössze 340 grammot nyom! Az aksi 9 órát bír videolejátszás mellett, szóval kevésbé stresszelve egész nap a tatyónkban tarthatjuk a készüléket.



A tableten kívül érkezett még egy Nexus kütyü, a Nexus Q, mely egy gömb alakú médialejátszó: szinte bármire rá lehet dugni, hogy az androidos készülékünkkel irányítva zenét és videót játsszon le, sőt, barátaink is hozzáférhetnek, ezzel megnyitva a közösségi médiamegosztás új korszakát -- legalábbis a Google szerint. Júliusban jön 299 dollárért.

Az utolsó nagy dobás a show-n minden kétséget kizáróan a Google Glass volt, mely bár nem nehezebb egy átlagos napszemüvegnél, egy komplett számítógépet takar, benne a Google profilunk hozzáférésével, aprócska touchpaddel az oldalán -- és persze egy elmaradhatatlan kamerával, amivel akár élőben is streamelhetjük, amit látunk. Durva? Az ára is az: 2013 elején érkezik 1500 dollárért.

I/O 2012: Új tablet a Google-től, na meg egy csodaszemüveg