Már csak kicsivel több mint egy hónap, és ismételten elveszhetünk a Zóna ölelésében, november 20-án (többszöri halasztást követően) ugyanis napvilágot lát végre a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, avagy 2024 egyik leginkább várt videójátéka. Az ukrán GSC Game World nehezen megszületett (hogy pontosan mennyire, arról egy dokumentumfilm is készült) posztapokaliptikus FPS-e tehát ismét a jól ismert Zónába invitálja majd az önjelölt kincsvadászokat, a mutánsok és anomáliák uralta területet pedig ezúttal a többször is bizonyított Unreal Engine 5-tel keltette életre a csapat (méghozzá úgy, hogy még az utolsó csavart is saját kezűleg helyezték el a szakik), így egészen biztosan nem a látványon fog elhasalni a projekt. Üröm azonban az örömben, hogy beigazolódtak a korábbi felvetések, és Xbox Series S-en csupán 30fps társaságában indulhatnak el a rajongók a vidék felfedezésére, ezt maguk a készítők erősítették meg a Windows Centralnak adott interjúban.

A fejlesztők elárulták, hogy időnként a Microsoft sokak által kritizált masináján is sikerült elérni a 60 képkockát, ám mivel egyáltalán nem volt konzisztens a végeredmény, inkább a stabil 30 mellett tették le a voksukat. Ez egyébként még így is előrelépésnek mondható a kezdeti elképzelésekhez képest, a munkálatok elején ugyanis úgy vélték a szakik, hogy a programban látható mechanikák és tartalom miatt lehetetlenség lesz Series S-re költöztetni a posztapokaliptikus FPS-t. Ez a pesszimizmus mostanra olyannyira megváltozott, hogy már a 60fps-t célzó teljesítmény módot sem tartja lehetetlen vállalkozásnak a csapat, bár ez egyelőre csak elméletben létezik, így senki se vegyen mérget a megvalósulására.

A Series S-re történő optimalizálás ráadásul a PC-s verzió elkészítése során is nagy segítséget nyújtott, mivel ennek köszönhetően sikerült elég alacsony szintre belőni a minimum gépigényt, ami manapság eléggé ritkaságnak számít. Jelenleg tehát úgy áll a dolog, hogy az Xbox Series S tulajoknak be kell érniük a 30fps-sel, ám ez egyrészt megváltozhat a jövőben, másrészt hozzájárult ahhoz, hogy a gyengébb PC-vel rendelkezők is fejest ugorhassanak az anomáliákba, így lényegében nem olyan nagy érvágás a hír.

A borítóképek forrása: IGDB