• Holnap debütál moziban a Nincs idő meghalni
  • A sajtó szerint 90 millió dolláros nyitóhétvégével lehetnének elégedettek az alkotók
  • Ez lesz Daniel Craig utolsó 007-es szerepe

Természetesen hatalmas érdeklődés övezi a jubileumi huszonötödik James Bond-epizódot, amiben utoljára láthatjuk Daniel Craiget (a brit színész búcsújáról itt, az új 007-es személyéről pedig itt olvashattok bővebben). Hazánkban és 49 másik országban már ma lesznek premier előtti vetítések, hivatalosan pedig holnap debütál a film. Oroszországban és a tengerentúlon jövő héten, Kínában pedig csak október végén kerül nagyvászonra a Nincs idő meghalni.

A szakértők a szokásos módon meghúzták azt a bevételi határt, ami felett már sikeres debütről lehet beszélni: 90 millió dolláros nyitóhétvégét várnak globálisan. Akadnak azonban nehézségek az előrejelzést illetően. Egyrészt a járvány alatt teljesen kiszámíthatatlan, hogy mely blockbusterek szerepelnek jól és melyek hasalnak el a jegypénztáraknál.

A Nincs idő meghalni esetében rossz előjel lehet, hogy a Bond-széria hagyományosan az idősebb korosztályt mozgósítja, akik azonban lényegesen alacsonyabb számban látogatják mostanában a mozikat, mint fiatalabb társaik. Továbbá több fontos piacon, így Franciaországban, Németországban és Olaszországban kizárólag oltási igazolvánnyal lehet beülni vetítésekre, míg Koreában, Japánban, Ausztráliában és Délkelet-Ázsia több pontján újabb zárási hullámot láthatunk.

mv5bognkmtm2y2ytztuxyi00nzi4ltgzmgyty2u3zjvkody5ytm0xkeyxkfqcgdeqxvymtaymtcwmdy1v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Ahogy a Variety fogalmaz, a 90 millió dolláros nyitány lenyűgöző (vagy inkább megnyugtató) lenne, mert nem esne olyan távol a két előző epizód, a Spectre 123 milliós és a Skyfall 109 milliós nemzetközi számaitól. Összehasonlításképp: a Fekete Özvegy 78, a Halálos iramban 9 69, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája pedig 58 millióval kezdett – igaz, a sikeres nyitóhétvége még nem garancia a folyamatos magas nézőszámra.

A Cary Joji Fukunaga (A törvény nevébenA mániákus) rendezésében és Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Christoph Waltz, Naomie Harris és Léa Seydoux főszereplésével készült Nincs idő meghalni a széria történetének eddigi leghosszabb epizódja lesz a maga 163 percével. A történet szerint a 007-es már visszavonultan él Jamaikán, amikor régi CIA-s barátja, Felix Leiter megkeresi, hogy segítsen kiszabadítani egy elrabolt tudóst. A zenét Hans Zimmer komponálta.