Pedig ennek nem kellene így lennie. Az okok általában a nem megfelelő használatra vezethetőek vissza, mely könnyen tönkre teszi a legjobb aksikat is. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mit tehetsz te is azért, hogy hosszú életű legyen a laptopod akkumulátora.

A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos

Egyes akkumulátortípusok, mint a széles körben elterjedt lítiumos fajták nagyon érzékenyek a hőingadozásra. Nem tesz nekik jót sem a túl hideg, sem a túl meleg, hát még a nagy hőingadozás. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk, és lehetőleg ne tegyük ki ilyen külső hatásoknak az áramforrásunkat.

Kerüljük a tűző napsütést, télen pedig ne tegyük ki a mínuszoknak, úgy szállítsuk. Ha pedig folyamatosan nagy teljesítményen használjuk a gépünket (pl. játékra, munkára), akkor gondoskodjunk a megfelelő hűtésről. Sőt ekkor kivehetjük az aksit, és csak hálózatról használjuk a gépünket. Nem ördögtől való a gondolat, hogy kivegyük az akkut. Ekkor viszont arra figyeljünk, hogy ha hosszabb ideig nem használjuk majd, akkor száraz, hűvös helyen tároljuk.

https-pcarenahu-2022-januar-cikk2.jpeg

A töltés mikéntjétől lesz igazán hosszú életű egy laptopakkumulátor!

Egy akkumulátor élettartamára óriási hatással van az, hogy milyenek a töltési szokásaink. Épp ezért ügyelnünk kell rá, hogy megfelelően tegyük fel töltőre a laptopunkat.

Az nem jó módszer, hogy folyamatosan teljesen lemerítjük a gépünket, mert az alapfeszültségét is elveszítheti, ami a működéséhez szükséges. Ennek ellenére 1-2 havonta egy teljes lemerítés nem árt. Ennek ellenpólusaként ott van a folyamatosan töltőn tartás, mely szintén rövid időn belül jelentős élettartam-csökkenéshez vezet.

Az ideális a kettő között van. A hosszú akkumulátor-élettartam titka az, ha folyamatosan 20 és 90 százalék közötti töltöttségen tartjuk. Emellett már egy-egy teljes töltés és teljes merítés nem fogja befolyásolni az élettartamot. Érdemes tehát egy új és akár egy használt laptop vásárlása esetén is a kezdetektől ennek megfelelően használni az akkumulátorunkat.

Mi van akkor, ha mégis cserélni kell az akkut?

Sajnos az is előfordulhat, hogy a legnagyobb odafigyelésünk ellenére is pár éven belül felmondja a szolgálatot az akkumulátorunk. Ennek fő oka az lehet, hogy ezek élettartamát töltési ciklusokra tervezték. A beléjük épített szoftver figyeli ezeket a ciklusokat azért, hogy elkerüljék a túlterhelést és az ebből következő baleseteket.

Ha cserére kerül a sor, választhatunk gyári vagy utángyártott közül. Előbbi előnye a magasabb töltési ciklusszám, utóbbié az alacsonyabb ár. Kerüljük a gyenge minőségű megoldásokat!