Ez a mediterrán növény egy igazi színfolt, a kert valódi ékköve a vörös színű hajtásaival. Még színesebbé varázsolja a kertet, hiszen színe eltér a klasszikus zöldtől, ezzel emelve a kert összhangját.

Korallberkenye, mint örökzöld

Öntözését tekintve, alapvetően nem igényli a sok vizet, azonban ültetését követően ajánlott a gyakori locsolás. A későbbiekben pedig a ritkább, időjárásnak megfelelő öntözés javasolt. Egészen minimális gondozást kíván, hiszen nagy az ellenálló képessége, tehát bármelyik kert szemet gyönyörködtető dísznövénye lehet. Összesen 10 fajtáját ismerjük, a különbségek csak egészen minimálisak. Főként méretben, színben eltérőek egymástól.

kertfuvesites.jpeg

A korallberkenyét metszeni kell, hiszen ritkulásra hajlamos, amennyiben nincs rendszeresen nyírva. Ezeket ősszel és tavasszal érdemes elvégezni, mivel a virágzás áprilistól májusig tart, tehát egész évben formázható akár.

Betegségei - levélfoltosodás

Mint minden más növénynél, a korallberkenyén is előfordulhat gombás eredetű betegség, ami főként a leveleket támadja meg. A párás idő és a nagy esőzések bizony még inkább felerősítik az ilyen jellegű fertőzéseket, ami egyébként is előfordulhat az év bármelyik felében. Az úgynevezett levélfoltosodás a leggyakoribb betegsége ennek az örökzöldnek. 

A megfelelő gondozással és tápanyagok használatával megelőzhető vagy a probléma fennállásakor sikeresen kezelhető. A növényvédő szerek korlátozásainak megfelelően beszerzett permetekbe (pl. Ridomil Gold, Topas, Dithane) érdemes használni felszívódást fokozó aminosav bázisú levéltrágyát is. Ez fokozza a levélfoltosodás elleni hatékonyságot a gyors felszívódással. Ezt a folyamatot ismételd meg még egyszer 2 héttel később is.

A gyógyulást és a folyamatos védelmet a kisebb hatású rezes lombtrágya használatával lehet folytatni, ezzel akadályozhatod meg a betegség kiújulását. Ezt a kúrát célszerű tavasszal és ősszel elvégezni, 2-3 alkalommal 2 hetente.

A növény megfelelő fejlődése és a betegségek elkerülése érdekében fontos megjegyezni itt a tápanyagpótlás szerepét is. Erre a plusz energiapótlásra ugyancsak tavasszal és ősszel a legjobb sort keríteni. 

A korallberkenye betegségei közé tartozik még az úgynevezett lisztharmat és a tűzelhalás is.

Ültetése és gondozása

A korallberkenye ültetésénél a gödröt úgy kell kiásni, hogy az kétszer nagyobb legyen hosszúságában és szélességében is, mint az ültetni kívánt növény gyökérzete. A földhöz pedig keverj talajjavítót, 50%-ban. Mindenképp napsütéses helyre kell ültetni, hiszen csak ebben az esetben fog szép piros leveleket hozni. 

Különösképpen nem válogatós a talaj minősége tekintetében, remekül megél például a meszes talajban is, amennyiben megkapja a megfelelő gondoskodást. A növény sajátossága továbbá, hogy jól tűri a metszés okozta átalakításokat, így lehet belőle több törzses alakfát is nevelni.

Amennyiben kedvet kaptál a korallberkenye ültetéséhez és maradtak kérdéseid az ápoláshoz szükséges anyagokat tekintve, látogass el a kertfüvesítés honlapjára!