Az egyedi bejárati ajtók esetében azonban több szempontból is másképp fest a folyamat. Nézzük is meg, hogy hogyan cserélhetjük le a meglévő nyílászárónkat például egy új Nívó ajtóra.

A tervezés folyamata

Azok a cégek, akik egyedi ajtókkal foglalkoznak, nem rendelkeznek raktárkészlettel és webshoppal, hiszen nem előre elkészített termékeket forgalmaznak, hanem minden egyes darabot a megrendelő igényei szerint gyártanak le.

Tehát itt az első lépés a leendő ajtó megtervezése lesz. Ehhez jó esetben rendelkezésre áll egy bárki által egyszerűen használhatóonline tervezőprogram, ahol a leendő ajtó virtuális mását alkothatjuk meg. Erre nyugodtan szánjunk rá az időt, játszadozzunk bátran a különféle színekkel, marásmintákkal, üvegbetétekkel, bevilágítókkal mindaddig, amíg azt nem érezzük, hogy “igen! Ez lesz az! Megvan a tökéletes ajtó!”

nivohu-2023-februar-linkmarketing-5.jpg

A terveket küldjük el a választott cégnek, akik hamarosan jelentkezni fognak, hogy megbeszéljék velünk a helyszíni felméréssel kapcsolatos tudnivalókat.

A felmérés

Minden nyílászárónál nagyon fontos a pontos méret, hogy az illeszkedés tökéletes legyen. Szerencsére a legtöbb esetben nem a megrendelő feladata ezeket meghatározni, hanem az ajtógyártó cég kiküld egy szakikból álló csapatot a helyszínre, akik rögzítik a megfelelő méreteket.

A személyes találkozás során a megrendelő is felteheti a kérdéseit, tanácsot kérhet, és ha szeretne, ekkor még módosíthat az előzetes elképzeléseken. Amint minden szükséges adat rögzítésre került, a szakemberek elköszönnek, és az üzemben megkezdődik a gyártás folyamata.

A választott ajtó elkészítése

Egyedi ajtó esetén mindenképp számolni kell azzal, hogy a felmérést követően néhány hetet várni kell, mire a nyílászáró elkészül. Ezalatt az üzemben teljes gőzzel zajlik a munka, a modern gépek és a mesteremberek együttműködése révén a tervekből valóság lesz, az ajtó fizikai formában is elkészül. 

Ebben az időszakban megrendelőként nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy a cég munkatársai jelentkezzenek, majd ha ez megtörtént, egyeztetni a beszerelés időpontját.

A beépítés

A megadott időpontban a szerelőcsapat megérkezik. Először kibontják a régi ajtót (amit el is szállítanak, ha már nincs rá szükségünk), majd beszerelik az újat. Érdemes megkönnyíteni a szakik munkáját azzal, hogy mire megjönnek, az ajtó közeléből minden mozdítható tárgyat elpakolunk, hogy ezek ne akadályozzák a munkát.

Mivel a beépítés elkerülhetetlenül porral jár, ezért az előszobából nyíló ajtókat a munkálatok ideje alatt tartsuk csukva, a helyiségben maradó bútorokat pedig fedjük be fóliával. Ha társasházban lakunk, tájékoztassuk előre a szomszédokat a cseréről, hogy ne érje őket váratlanul a vele járó zaj.