Az internetes rádiózás alapvető feltételei

Ahhoz, hogy online tudjunk rádiózni, alapesetben 3 dolog szükséges: internetelőfizetés, egy internetelérést biztosító modem, és egy olyan eszköz, amivel használhatjuk a világhálót.

Az elsőt talán nem is kell túlságosan kifejteni: ma már szinte minden háztartásban található vezetékes internetszolgáltatás, vagy legalább mobilinternet-előfizetés az okostelefonokon. Ha nincs, akkor egy kisebb csomagot már havi pár ezer forintért igényelhetünk, böngészésre, rádiózásra, a csevegőalkalmazásokra bőven elég lesz egy alacsonyabb sávszélességet biztosító előfizetés is. 

Az otthoni internetezéshez szükség lesz egy Wi-Fi modemre, amely a vezeték nélküli jelet sugározza majd a készülékek számára. Ilyet a legtöbb szolgáltató automatikusan biztosít az előfizetés mellé, amikor pedig a szakemberek bekötik az internetet, akkor beüzemelik a modemet is. 

Hogyha mégsem jár a csomaghoz ilyen eszköz, akkor bármelyik műszaki boltban vásárolhatunk egyet. A legtöbbjük alapvető informatikai tudás birtokában egyszerűen be is üzemelhető. 

Végül szükségünk lesz egy olyan eszközre, amin hallgatni fogjuk majd az internetes rádióadást. Ez lehet egy asztali számítógép, egy laptop, egy okostelefon egy táblagép vagy egy okos TV is. Jó hír, hogy az online rádiózás nem igényel sok erőforrást, így egy alsókategóriás, gyengébb hardverrel felszerelt eszköz is alkalmas lesz a célra. 

httpsonline-radiohu-2021-december-cikk4.jpg

Az internetes adás hallgatása

A rádiózáshoz nem kell letölteni külön programot, csupán egy böngészőre lesz szükség, bármilyen eszközt is használunk. A böngésző keresőjébe írjuk be az “online-radio.hu” szöveget, majd nyomjunk egy entert, és máris betöltődik az Online Rádió weboldala, ahol több, mint 100 hazai csatorna műsora érhető el. 

A felület használata igen egyszerű: csak kattintsunk valamelyik rádióadó nevére, és pár másodpercen belül meg is szólal az adás. Ha pedig meguntuk, egy visszalépés után újra a főoldalra jutunk, ahol tovább válogathatunk a csatornák között. 

Mik az online adás előnyei?

Ha egyszer megtanuljuk, miképp lehet az interneten rádiózni, arra is rájövünk majd, hogy mennyi előnye van a hagyományos földi sugárzással szemben. 

A hangminőség sokkal tisztább, nincs idegesítő sistergés vagy recsegés, jóval egyszerűbb váltogatni az egyes csatornák közt, illetve nem léteznek földrajzi korlátok sem: bárhonnan hallgathatjuk az adást, hisz nincs olyan, hogy kiesünk a vételi körzetből. Továbbá számos olyan csatorna létezik, melyeket kizárólag az online térben érhetünk el.