Azonban még mielőtt ezt meglépnénk, érdemes tudnunk a lépésnek a szigorú szabályait. Ezt fogjuk most végigvenni ebben a bejegyzésben, hogy ne érjen minket meglepetés.

A lakásbiztosítás felmondásának fő okai

Az expresszkolcson.hu-nál kalkulálható lakásbiztosítás kiváló megoldás arra, hogy biztonságban tudhassunk az ingatlanunkba fektetett pénzünket és egyáltalán a lakhatásunkat.

Azonban előfordulhat, hogy erre a biztosításra már nincs szükségünk, nem fűz érdekünk ahhoz, hogy fenntartsuk. Ezt nevezzük érdekmúlásnak. Ezt okozhatja a lakás eladása vagy egy költözés, amikor az albérlő fogja megkötni a lakáson belüli ingóságokra a biztosítását.

exp.png

A második leggyakoribb oka szerződésünk megszüntetésének az az, hogy kaptunk egy jobb ajánlatot. Él a piaci verseny a biztosítótársaságok között, így sok esetben tudunk jobb ajánlatot találni a jelenleginél.

Ezek mellett pedig akkor is megszűnik a szerződésünk, ha díjtartozásunk keletkezik. Ez esetben a biztosító dönthet a lakásbiztosítás felmondása, megszüntetése felől. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megszűnik a fizetési kötelezettségünk. A felgyülemlett hátralékot mindenképp meg kell fizetnünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor azt törvényes eszközökkel behajthatják rajtunk.

Érdemes még megemlíteni, hogy az ingatlan megsemmisülése esetén (pl. ha leég) is a biztosító mondja fel a szerződést.

A felmondás menete

Mielőtt rohannánk egyből felmondani a szerződésünket, érdemes tudni, hogy a biztosítóknál van lehetőség a biztosításunk aktualizálására, kiegészítésére. Ennek először is mindenképp érdemes utánajárni.

Ha viszont a megszüntetés mellett döntenénk, akkor első lépésként egy írásbeli felmondónyilatkozatot kell elküldenünk a biztosítónak. Ebben benne kell lennie a személyes adatainknak (név, cím, születési adatok), valamint a szerződési adatainknak is (kötvényszám, biztosító neve, stb.). Továbbá kerüljön bele az is, hogy szeretnénk-e írásos választ kapni. 

Mindehhez általában sablonokat is találhatunk a biztosítónk honlapján. Az elküldés megtörténhet online is, de akár postai úton is.

Majd jöhet az új biztosítás megkötése (ha szükségünk van rá). Fontos, hogy ennek egybe kell esnie a felmondással, a folytonosság miatt. A megkötéshez szükségünk lesz az ingatlan és az ingóságaink pontos adataira.

Ma már elfogadott, hogy akár online is megköthetjük a szerződésünket. Ehhez érdemes szétnézni a kínált biztosítások között például az expresszkolcson.hu oldalon. 

A felmondás határideje

Alapvetően a szerződésünk felmondására a szerződéskötés évfordulóján van lehetőségünk, amitől nem lehet eltérni. A felmondási nyilatkozatnak az évforduló előtti 30-60 nap között kell megérkeznie a biztosítóhoz.

Érdekmúlás esetén viszont nem köt minket a fenti határidő. Ekkor az ingatlan adásvételi szerződésének hatályba lépése a fontos. Ekkor a felmondás mellé ezt a szerződést is csatolnunk kell.

Mint látható, a biztosítási szerződés megszüntetése nem bonyolult. Csak pár dologgal tisztában kell lennünk.