Manapság az online játékok világa vonzóbb és nagyobb mint valaha, hisz elég csak a több mint tízmillió embert mozgató World of Warcraftra, vagy a 30 millió vásárlót számláló legnagyobb online játékáruházra, a Steamre gondolni. Hiába, a PC-s játékosok komoly hányada az interneten tölti a legtöbb idejét, és erre a különböző másolásvédelmi mechanizmusok is rátesznek egy lapáttal. Ubisoft Game Launcher, EA Download Manager, vagy a már sokszor emlegetett (és ki tudja, még mennyiszer felhozható) Steam -- mind-mind saját jelszót és felhasználónevet kérnek, melyeken keresztül egy, a világ túlvégén lévő adatbázisba engednek belépni, hogy mi szabadon garázdálkodhassunk a pénzünkért. Ezek a lehetőségek viszont veszélyeket is rejtenek magukban, hisz akárhány alkalommal írjuk is be a jelszót, és akármilyen körültekintőek legyünk is, egy-egy ügyes kémprogram simán feljegyezheti magának adatainkat, melyek így könnyedén kerülhetnek illetéktelen kezekbe. A kellemetlenségek elkerülése végett fontos tehát, hogy mindig legyen a gépen egy friss vírusirtó, ami a háttérben futva folyamatosan ellenőrzi tevékenységeinket. E célra kiváló az ESET Smart Security, melyet minden hónapban frissíthettek a PC Guruhoz kapott kód segítségével, de ha valaki a teljesen ingyenes megoldások híve, akkor az Avira AntiVir Personal és az AVG is jó alternatíva lehet. Ezek a szoftverek igen könnyen konfigurálhatók, futtatásuk pedig nem igényel túl nagy erőforrásokat a mai PC-k hátterében, szóval nincs okunk nem feltelepíteni valamelyiket.

A saját felelősség

A vírusok és kémprogramok kiküszöbölése azonban nem elég, ha nincs megfelelő jelszavunk. Talán banálisan hangzik, de a kutyánk neve, a kedvenc kajánk vagy játékunk nem minden esetben célravezető választás, az olyan könnyen megjegyezhető, de roppant buta jelszavakról pedig, mint az "12345" és társai már nem is szólva. Ahhoz, hogy egy jelszó tényleg jó legyen, érdemes kis- és nagybetűk, valamint számok véletlenszerű sorozatát használni, ami bár nem könnyen jegyezhető meg, egy papírdarabra felírva még mindig nagyobb biztonságot nyújt, mint egy gyenge jelszó. Ha nincs túl nagy fantáziánk, érdemes megnézni a Strong Password Generatort, ami teljesen véletlenszerű jelszavakat tud produkálni egy kattintás alatt, erősségükre pedig nem tényleg nem lehet panaszunk.

Mindez persze semmit sem ér, ha nem vagyunk elég körültekintőek és kiadogatjuk a hozzáférésünket. Bár minden létező fórumon azt hallani, hogy az adatainkat soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki, hajlamosak vagyunk barátnak/barátnőnek/rokonnak odaadni pl. a Steam accountunkat, csak hogy ő is játszhasson az új szerzeménnyel. Ez egy megbízható személy esetében még nem akkora baj (bár ha az adott személy nem tartja be a megfelelő biztonsági előírásokat, akkor a mi odafigyelésünk már semmit sem ér), de sokan vannak, akik az internetes ismeretségekre is úgy tekintenek mint barátokra, s mikor egy ártatlannak tűnő "te, hadd nézzem már meg azt a gémet!" MSN-üzenet után átadjuk nekik profilunkat, csak pislogunk, hogy a hetekig, sőt, néha hónapokig tartó haverság miért is ért olyan csúnya véget. Márpedig az internet tele van csalókkal, s akármilyen nevetségesen hangozzon is, ezek az emberek képesek csak azért összebarátkozni velünk, hogy kiszedhessék belőlünk adatainkat. Így aztán ha játékokból szerzünk ismerősöket, vigyázzunk velünk, és akármilyen jó viszonyban is vagyunk, ne adjuk ki az adatainkat, sőt, a legjobb, ha a különböző barátlistáinkra is csak olyanokat veszünk fel, akikkel már volt dolgunk azelőtt.

Amikor nem tehetünk róla

Az utolsó és talán legsajnálatosabb eset, amikor valaki mindenre odafigyel, amit fent írtunk, és mégis elveszíti az adatait. Ilyen esetekben legtöbbször arról van szó, hogy maga a rendszer nem elég stabil, ergo valamilyen biztonsági résen át egy ügyes cracker utat talált a jelszavunkhoz. Az ilyen hibákat csak az üzemeltetők tudják kiküszöbölni, mostanában pedig igyekeznek is, elég csak a Steam Guardra gondolunk, amiről nem olyan régen már írtunk itt, a PGO-n. A Steam Guard lényege, hogy ha nem egy, a Steam által már ismert számítógépről akarunk belépni a profilunkba, akkor a rendszer egy ideiglenes, egyszeri belépésre feljogosító kódot küld a verifikált e-mail címünkre, meggyőződve, hogy tényleg mi szeretnénk igénybe venni a fiókot. Bár a Steam Guard még csak béta, ajánlott már most üzembe helyezni (én is így tettem), mert jelentősen csökkentheti az ellopott accountok számát. Ide sorolható még a Blizzard Battle.net Authenticatora, mely szintén hasonló feladatot lát el, csak épp a Blizzard saját rendszerében. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások egyre terjednek, mi pedig örülhetünk nekik, de értelmük csak akkor van, ha a fenti tanácsokat is figyelembe vesszük.

Összegzés

Reméljük, eme kis áttekintés segít majd nektek, hogy jobban vigyázzatok adataitokra. A felhasznált segédprogramokat mindig frissítsétek, ha van rá lehetőség, és amennyiben nem muszáj, ne adjátok ki az adataitokat, mert könnyedén pórul járhattok. Ajánljuk továbbá testvérlapunk, a Chip Magazin internetes oldalának böngészését is, sok kérdésre kaphattok ott választ. Miután már megtörtént a baj, maximum a különböző szolgáltatók segélyvonalaihoz lehet fordulni, de sajnos a siker ekkor sem minden esetben garantált. Legjobb tehát a megelőzés, amire érdemes időt fordítani.