Azt hiszem, hogy az egész szerkesztőség nevében mondhatom, hogy a PC Guru az a hely, ahol jó értelemben találkozik a munka és a szórakozás, valamint a hobbi és a hivatás. Az ember általában a hétvégékbe igyekszik belesűríteni mindazt, amire hétköznap nem jut ideje, köztük egy kis kikapcsolódást is, és mivel utóbbi sok esetben egyenlő a videójátékokkal, gyakran ezeken a napokon kerül elő egy régi kedvenc, egy kihagyott újdonság, vagy akár egy várva várt új megjelenés. Hétvégame rovatunkban, hétről hétre, néhány szerzőnk ad egy kis betekintést abba, hogy náluk éppen melyik cím és milyen okból került épp terítékre, de lássuk is, hogy mi jutott erre a hétre.

descriptive text

Britpopper

Manapság már minden bokorban nő egy indie horrorjáték, elég csak megnézni a Steam vonatkozó kategóriáját, ami szinte roskadozik a filléres (vagy épp teljesen ingyenes), jobbnál-jobb címektől. Ezek többsége persze csupán az ijesztgetésre megy rá, ami mellé papírvékony történetet társít. Nos, a Visage nem ilyen. A ’80-as években járunk, egy elhagyatottnak tűnő házban. Főhősünk, Dwayne Anderson, legfőbb feladatának tekinti, hogy kiderítse, vajon mi minden történt a falak között az elmúlt évtizedek (évszázadok?) során. Mert a háznak bizony több lakója is volt, és némelyik brutális körülmények között távozott az élők sorából, míg mások megőrültek, vagy épp öngyilkosok lettek.

visage20210224173416.jpg

Elég masszív háttértörténetet kapunk, ráadásul több egykori lakót is középpontba állítva, akik – mondanom sem kell – mind csúnya véget értek. Speciális tárgyaik megtalálásával indul el a saját fejezetük, és bizony mindegyik kimaxolja a horror-faktort. A Layers of Fearhez hasonlóan itt is változhat a szobák berendezése, random tárgyak kerülnek elő, vagy épp a semmiből megjelenik egy szellem, aki elől tanácsos minél távolabb kerülni, mert ha elkap, az insta kill. Lényegében tárgyakat kell keresnünk, esetenként kombinálnuk, új szobákat és megnyíló portálokat (!) felfedeznünk, miközben megismerjük a ház, és az egykor benne lakók múltját. A grafikai megvalósítás gyönyörű, a ház belső tere a legutolsó szobanövényig részletesen kidolgozott, és nagyszerű adalék, hogy akár PC-n, akár konzolon játszunk vele, a Visage rendelkezik magyar felirattal, így még a történet megismerése is sokkal könnyebb lehet bárkinek. Persze, csak ha be meri vállalni ezt a nagyszerű, ám meglehetősen hátborzongató horror-kalandot.

wilson

Vannak emberek, akik azt állítják magukról, hogy amit kívánnak, azt beteljesül; én minden bizonnyal ennek az ellenkezője vagyok, mert olybá tűnik, hogy amit szinte biztosra veszek, az végül nem következik be. Éppen ezért elég nagy esélye van annak, hogy ezt a hétvégét még nem a várt Pokémon Brilliant Diamond / Shining Pearl társaságában töltöm, hanem haladok tovább a Shin Megami Tensei V-el, hogy haladjon a teszt is.

2021111619585600s.jpg

Csakhogy a héten a semmiből beesett a két, a League of Legends-univerzumban játszódó cím is, amiket a lehető leghamarabb el kellene kezdeni, közben pedig kijött a Forza Horizon 5 patch, ami talán az én gépemen is játszhatóvá teszi, és valahogy beesett a kosárba a Star Wars: Knights of the Old Republic Switches változata is. Azt hiszem, hogy továbbra sem az fogja jelenteni a problémát, hogy mivel játsszak, hanem az időhiány maga!

bullseye

Úgy tűnik szép lassan kialakulnak a Hétvégame saját Murphy törvényei. Ha valaki arról ír, hogy milyen játékokat kap meg cikkhez, nagy eséllyel nem jut (még) el hozzá az adott cím. És – kevésbé globális hatású alcikkelyként – ha én arról írok, hogy mit tervezek munkán kívül, annak nagyjából jó, ha a 10%-a teljesül végül.

hetvegamebullseye20211119.jpg

Azt hiszem ideje kipróbálnom, hogy ezzel a törvénnyel is működik-e a fordított pszichológia. Szóval a hétvégén biztos nem játszom a GTA Vice City eredeti verziójával, csak mert az újraeladott trilógia problémái meghozták a kedvem hozzá. A Yakuzával pláne nem fogok játszani, csak hogy befejezzem a történetet (vagy legalábbis közelebb kerüljek hozzá valamivel). Ráadásul van egy rakat Game Pass cím, ami új, vagy lassan távozik, vagy csak régóta itt ül a gépemen, ezért végre nem kéne kipróbálnom őket. Úgy érzem, ez a módszer sem fog működni, de majd nem látjuk meg…

Ez lett volna Hétvégame rovatunk e heti beszámolója. Ti melyik játékba ugrotok bele a hétvégén?