A Microsoft tegnap este jelentette be, hogy a Windows 10 összesen hat különböző verzióban fog megjelenni, amivel a piac minden szegmensét igyekeznek lefedni a kis- és nagyképernyőtől az otthoni és munkahelyi környezetig. Íme:

  • Windows 10 Home: Az otthoni felhasználóknak szánt változat, ami minden reklámozott lehetőséget magába foglal. Ez a verzió PC-re, táblagépekre és kettő az egyben gépekre lesz elérhető.
  • Windows 10 Pro: A kisvállalkozások számára kitalált kiadás, mely a produktivitásra koncentrál. Tartalmazza a Windows Update for Business opciót, amely lehetőséget ad arra, hogy ne azonnal kapjuk meg a legújabb frissítéseket és tartalmakat.
  • Windows 10 Enterprise: A Windows 10 Pro alapjaira építkezve a közepes- és nagyvállalkozásoknak szól. Ebben is megvan a Windows Update for Business, illetve elérhető Long Term Servicing Branch, amivel csak a hibajavítások érkeznek.
  • Windows 10 Education: Az iskoláknak szánt változat. Lehetőség lesz arra, hogy a Windows 10 Home vagy a Windows 10 Pro felhasználók erre a verzióra frissítsenek.
  • Windows 10 Mobile: A Windows Phone új neve. Ez okostelefonokra és kisebb táblagépekre érkezik.
  • Windows 10 Mobile Enterprise: A Windows 10 Mobile üzleti változata, javított produktivitással és védelemmel.

Van még mindezen kívül egy hetedik változat is, a Windows 10 IoT Core, ami kisebb berendezéseket irányít majd, nem az otthonokat vagy az irodákat célozzák ezzel.

A Microsoft még nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe fognak kerülni a Windows 10 különböző kiszerelései, és azt sem tudjuk még, hogyan megy majd a licencelés, bár az már most világos, hogy az üzletekbe és az iskolákba szánt operációs rendszert csomagokban is meg lehet majd venni.

windows-10-logo.jpg