Ha szóba kerülnek a Razer játékra szánt notebookjai, akkor mindannyiunkban a következő elvárások fogalmazódnak meg elsőként: letisztult dizájn, kiváló anyaghasznált, minőség és nyers erő. Mindezek pedig igazak a hozzánk váratlanul betoppanó Razer Blade 15 RZ09-0421-es modell esetében is. De nézzük is, mi fogad minket a kicsomagolás során és azután!

A #GoGreenWithRazer program keretein beleül a lehető legkevesebb csomaglóanyaggal találjuk szembe magunkat a kicsomagolásnál. A dobozt felnyitva egy köszönő-üzenet társaságában azonnal meg is pillantjuk a magát a 15,6”-os, alumínium házas laptopot, melyről már az első kézbevétel során könnyedén megtudjuk állapítani, hogy egy minőségre és árra is csúcskategóriás gépet tartunk a kezünkben. A Razer Blade 15-ös modell, a boltokban megtalálható más gamer laptopokkal ellentétben mindenféle dizájnelem nélkül, formára letisztult és elegáns selyemfényű fekete színben érkezik. Méreteit tekintve egy kecses laptopról beszélhetünk – szélessége 16 cm, mélysége 24 cm, vastagsága pedig mindössze 17 mm. A laptop mellé még kapunk egy kicsit hosszabb, mint 3 méteres 230 wattos tápegységet. A laptop két oldalán szokatlanul sok portot találunk, ami mindenképpen plusz pont – három normál USB-t, kettő Type-C USB-t, egy 2.1-es HDMI-t, egy jack csatlakozót kapunk. Az Ethernet csatlakozó azonban lemaradt, viszont cserébe kapunk egy SD-kártyaolvasót.

A makacsul nyíló notebookot felpattintva azonnal szemünk elé is tárul a Razer Blade 15 legfőbb büszkesége és erénye: a kijelző, mely egy WQHD-felbontású (2560x1440), 240 Hz-es adaptív frissítésre képes OLED-panel, nagy fényerővel, gyönyörű, élénk színekkel és kiváló betekintési szögekkel. A kijelző alatt találjuk a numerikus pad nélküli (azaz tenkey-less) RGB világítással rendelkező billentyűzetet és a 13x8 cm-es tapipadot. A billentyűzet is követi a laptop egyszerű dizájn filozófiáját, mely a betűkön kívül semmi mást nem tüntet fel. Szóval ha nem tudjuk fejből, hogy mely gomb alatt mely speciális karakterek rejlenek, akkor elég nagy bajban leszünk.  A billentyűzet két oldalán helyezkednek el a hangszórók, melyektől ne várjunk el semmi különlegeset – kissé doboz hangon szólalnak meg, teszik a dolgukat, de a jobb élmény megteremtéséhez érdemes keresnünk valami alternatívát.

Megjelenésében tehát egy egyszerű, de igényes és elegáns megjelenésű laptopot kapunk a Razertől, az igazán izgalmas részleteket azonban gépház belsejében találjuk. A Razer Blade 15 ugyanis egy 12. generációs Intel i9 12900H processzorral és egy Nvidia RTX 3070 Ti-al érkezik, melyekhez 16GB DDR5 RAM és egy 1TB-os NVMe SSD jár. A puding próbája az evés, tartja a mondás, egy gamer címkével ellátott laptop esetében ez azt jelenti, hogy kezdjünk is el játszatani rajta mihamarabb! A teszteléshez szükséges alanyok kiválasztásánál nem akartam kesztyűskézzel bánni a Blade 15-tel, így esett a választásom a Cyberpunk 2077-re, a Hogwarts Legacy-ra és a Resident Evil 4 idei remake-jére. Azt talán mondanom sem kell, hogy e hardver specifikációk mellett könnyedén elbánt mindennel a Razer laptopja – legalábbis FHD-ben. Míg FHD-ben mindhárom tesztalany stabilan hozza a 60-70 fps közötti értékeket, ultra és magas beállítások mellett, addig mindezt WQHD-ben már nem képes és a 45-55 értékek a jellemzőbbek. A legjobb eredményeket a Capcom alkotása érte el, mind FHD-ben és WQHD-ben egyaránt. A natív felbontásra ráengedett ray tracing is kimondottan jól teljesített – stabilan tudta tartani az 50-55 közötti számokat. A Cyberpunk is az elvárásaimon felül teljesített – FHD-ben stabil 60-70 fps-eseket hozott (ultra és magas beállítások mellett), WQHD-ben ez az érték csökkent kicsit 50-60 FPS-re. A ray tracing azonban kissé megfeküdte a gyomrát és már csak 35 fps-sel tudta futtatni a CD Projekt RED alkotását. Leggyengébben a Hogwarts Legacy teljesített FHD-ben és WQHD-ben is, melynek élménye inkább hasonlított egy vad hullámvasutazáshoz – a teljesítmény állandóan ingadozott 30 és 60 fps között, attól függően, hogy épp mely részeit barangoljuk be Roxfortnak.

Megizzasztani is sikerült a kicsikét, nem is egyszer. A címben szereplő “pokoli fenevad” megnevezést nem az írói túlkapás vagy mesterkéltség szülte, ugyanis a Razer laptopja nem elhanyagolható melegedési problémával küszködik. A kétventilátoros, párakamrás hűtés hiába mondható halknak, sajnos a feladatát nem képes hatékonyan ellátni. A melegedés a billentyűzet felsőbb szakaszán indul meg és szépen lassan, szinte percről-percre kúszik lefele a középső és szélsőbb traktusaiba, ami már 10-20 perc után is érzékelhető a tűzforrósága, több óra játék után pedig kimondottan zavaróvá és aggasztóvá tud válni. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Razer Blade 15 tehát ez külsőleg szép, beltartalomra erős gép és FHD-ben szinte mindent futtat mindenféle probléma nélkül – ami személy szerint nekem teljesen elegendő –, ez pedig nem is fog változni az elkövetkezendő 2-3 évben. Amennyibben viszont ragaszkodunk a WHQD felbontáshoz és a ray tracing adta gyönyörökhöz, úgy szükség lesz meghoznunk némi kompromisszumot a teljesítmény/látvány oltárán, ami nem egy túl jó hír egy 1,3 millió forintos géptől.  Mindemellett a magyar billentyűzet hiány, a gyenge hűtés és üzemidő további fájó pontok. Ha esetleg többre vágytok, akkor érdemesebb lehet a 13. generációs Intel processzorral és RTX 40-es kártyákkal felszerelt modelljei után kutakodnotok!