Tavaly nem igazán voltunk megelégedve a Honor Magic 4 Próval, ahogy a Huaweiről leszakadt almárka eddig bemutatott készülékeivel sem. Leginkább az ár/érték arányt emlegettük az előző egy évben, így a kínai vállalatnak 2023-ban már mutatnia kellett valamit, amivel feledtetni tudja az korábbi rossz döntéseket. A Honor sajtóeseményen bemutatott Magic 5 Pro első látásra remek készüléknek tűnt, most pedig, hogy lehetőséget kaptunk a kipróbálására, már bátran kijelenthetjük: az új telefon nem csupán jó lett, de azt is sikerült elérnie hogy az érte kért több, mint fél milliós összeg nem csak tudást ad, de értéket is.

img20230529163007.jpg

Érzékelhető fejlődés

A Honor Magic 5 Pro egy felsőkategóriás okostelefon, kimagasló árral, és ezzel együtt kimagasló tudással. A doboz, ahogy a kínai vállalatok mindegyikénél (Xiaomi, Huawei és a többi) mindent tartalmaz, amire csak szükség van: szilikon tok, töltő és töltőkábel, SIM-tű, meg némi olvasnivaló. Azt azonban el kell mondani, hogy a cikk alanya nem egy kisméretű telefon, hiszen a 6,81 hüvelykes méretéhez 219 grammos súly társul, ami képes lehúzni a zsebet – de legalább tudni fogjuk, hogy megvan, ami nem egy utolsó szempont. Az elrendezés ugyanaz, amit a gyártótól már megszokhattunk: alul a SIM tálca és a USB-C port, jobb oldalon a hangerőszabályozó és a bekapcsológomb található, alul-felülre pedig a sztereó hangszórókat helyezték a mérnökök.

img20230529162944.jpg

Snapdragon 8 Gen 2 CPU, 12 GB RAM, 512 GB háttértár, Adreno 740 GPU, és egy 1312x2848 pixel felbontású, LTPO OLED kijelző: ez a Honor Magic 5 Pro hardveres specifikációja, amihez egy Android 13-ra felhúzott Magic U.I. 7.1 verziószámmal rendelkező felhasználói felület társul. Ez a hardver nem egy, de sok évre elegendő tartalékkal rendelkezik, és nincs olyan alkalmazás, program, amit ne lenne képes futtatni a telefon. Első bekapcsolás után be lehet állítani a biztonsági opciókat, ujjlenyomatot, kódot, jelszót, 3D arcfelismerést, melyek közül mi az első lehetőséget választottuk. A kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó pontos és gyors nyitást tesz lehetővé, hogy aztán telefonáljunk, üzenjünk, dolgozzunk, jegyzeteljünk vagy akár játsszunk.

Szerencsére a telefon nincs tele felesleges, azonnal törlést igényló alkalmazásokkal. Egyedül a Facebook csücsül a készüléken, így mindenki olyan programokkal tölti meg az igen méretes tárhelyet, amilyennel csak akarja: feltettük a szokásos hírcsatornákat, Messengert, stream- és bolti vásárlási programokat, BKK Go-t és egy játékot, a Need for Speed No Limits-et. A dinamikus frissítéssel rendelkező panel gyönyörű képet ad, mind olvasás, munka vagy szórakozás közben, a 1800 nit fényerősség pedig a legjobb a mai telefonok képessége között. A készülék villámgyors, megakadások nincsenek, a No Limits maximálisan feltöltött akkuval órákig élvezhető, ha pedig lemerül a telefon, akkor a 66 wattos töltő (ez viszont visszalépés az előző évhez képest!) gyorsan megeteti az eszközt. Van vezetéknélküli, vezetéknélküli és vezetékes fordított, 5 wattos töltés is.

honor-magic-5-pro-06.jpg

Kamerakör

A Honor Magic 5 Pro legszembetűnőbb része egyértelműen a kamera, amely a hátlap felső-középső részéből, köralakban emelkedik ki. Látványos, ugyanakkor rendszeresen rányúltunk, így mindenképpen szokni kell, hogy fényképezéskor hogyan tartsuk az ujjainkat. A három lencse – mindegyik 50 MP-es szenzorral (kettő optikai képstabilizátorral) és autófókusszal szerelt. Széles, ultraszéles, periszkópos telefotó lencsével lehet fényképezni, míg a videózás szerelmesei is kihasználhatják a Magic 5 Pro képességeit: ezt a rövid, alig 20 másodperces klipet egy hosszabb felvételből állította össze a telefon.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egy kb. 10 másodperces timelapse videóhoz több percnyi mozgókép kell: 4K-ban és 1080p-ben is képes rögzíteni, 30/60 fps-sel. A szokott lehetőségek megvannak, ahogy minden, előző év óta kiadott (jobb) Huawei és Honor telefon, ez is tudja a manuális rekeszállítást, amivel lehet bűvészkedni. Az elkészített képek, főleg nappal, szépen szaturáltak, részletesek, a dinamika és a vonalélesség megfelelő, ugyanakkor a zoom használatakor az algoritmus néha elcsúszik, és a vártnál rosszabb minőségű képek készülnek.

Megéri?

Igen, igen, igen. Ez a Honor telefon megéri az árát, az pedig, hogy alapból 512 GB-ot kapunk háttértárként, előnyt ad egyes versenytársakkal szemben. A Samsung S23 Plus kevesebb RAM-mal és ugyanennyi tárhellyel 50 ezerrel többe kerül, az Apple 14 Plus telefonért ugyanennyi tárhelyért 680 ezret kér a cupertinói cég, ráadásul tudásban, képességekben is látványosan fejlődött az előző évhez képes. Bekapcsolás után azonnal frissítette magát az Android 2023 májusi biztonsági csomagjára, és igen, ebben is többet ad a Honor: 3 év Android, és 4 év biztonsági frissítést ígér. Az együtt töltött idő nem múlt el nyomtalanul, a Honor most tényleg odatette magát, így kíváncsian várjuk, hogy a meglévő portfoliót milyen telefonokkal fogja bővíteni a magyar képviselet, amelyre Mr. Kai Bai májusban ígéretet tett.