Az USA-ban és Európában futótűzként terjedt a drámai fejlemény: a régi „kövér” PS3-akkal, amelyeket még 2009 előtt adtak, nem lehet belépni a PSN-re, megtekinteti a trófeákat és egyáltalán bármit megcselekedni, mit megkövetel a PSN használata.

Sebaj, vonta meg a vállát a Sony vezetősége, PSN problémák vannak, hát majd megoldjuk. Azonban hamarosan kiderült, hogy korántsem ilyen egyszerű a helyzet, mert a PS3 tulajok bizonyos offline játékokkal sem tudnak játszani. A Heavy Rain például egy hibaüzenettel „köszönti” a játékost, aztán visszaugrik a főmenübe. Ezen a ponton még mindig nem volt egyértelmű, hogy nem-e valamilyen elszúrt frissítés okozta-e a tömeges konzolkatasztrófát, azonban amikor fény derült arra, hogy az olyan (tesztelői, újságírói) debug gépekkel is ugyanez történt, amelyek az életben sohasem kerültek fel PSN-re, akkor már mindenki elkezdte erősen törni a fejét. Sokan arra gondolnak, hogy valamilyen beépített naptárproblémáról lehet szó. Egyelőre még nem sikerült beazonosítani a hibát a Sonynak, de amint fény derül annak forrására, rögtön megírjuk. Akinek tehát hasonlóképpen lehalt a PS3-a, az ne essen pánikba: a hiba tényleg a ti készüléketekben van, viszont vigasztaljon a tudat benneteket, hogy valami csak lesz... A Sony mindenesetre már dolgozik a hiba elhárításán.

Frissítés: Ha valaki az ominózus március elsején nem használta a gépet, a hiba nem jelent meg, ha mégis, akkor frissíteni kell a dátum beállításokat és elmúlik a gond. A hibát a régebbi gépekbe programozott naptárrendszer okozta, mely 2010-ben 29 naposnak értelmezte a februárt, így összezavarodott a rendszer. A slimekbe már alapból új (hibátlan) naptárrendszer került, ott ezért nem jelentkezett a probléma.