GDF 2008 MagyarországonEz a lehetőség nem más, mint a Game Developers Forum 2008, vagyis a játékfejlesztők fóruma, amit a tavalyi esztendő után idén is megrendeznek Magyarországon. A GDF-et nem szabad összekeverni egy Games Conventionnel vagy E3-mal, lévén itt nincs lehetőségünk kipróbálni a még fejlesztés alatt lévő játékokat. Sokkal inkább egy előadássorozatról van szó, ahol a meghívott fejlesztők megosztják tapasztalataikat, munkájuk részleteit az érdeklődőkkel. A 2007-es fórumhoz hasonlóan idén is bárki tiszteletét teheti a rendezvényen, aki kifizeti a belépő díját.

Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e egy, a játékok és esetleg a játékfejlesztés iránt érdeklődő egyénnek ellátogatnia a GDF-re, hiszen - valljuk be - a programozók és grafikusok nyelvét nem a mezei játékosok számára találták ki. Nos, a válasz igen. Tény, hogy lesznek olyan előadások, melyek elsősorban a fejlesztések technikai oldaláról fognak szólni, és ezeken nagy valószínűség szerint minden második szó valamilyen "mapping"-re vagy "shader"-re fog végződni. Emellett azonban olyan témák is sorra kerülnek, melyek a laikusok számára is érthetőek. Ilyen lehet például a játékmenetről, a filmek és játékok kapcsolatáról vagy a játékgrafika jövőjéről szóló előadás. A rendezők a 2008-as esemény szervezésekor figyelembe vették a tavalyi rendezvény visszhangjait, így idén két külön teremben fogják tartani az eltérő közönség számára szóló előadásokat. Az előzetes információk alapján a program azon részei, melyek elsősorban a szakma számára lehetnek érdekesek, egy kisebb teremben kerülnek megrendezésre, míg a többi érdeklődő részére szóló anyagok egy nagyobb helyen kerülnek előadásra. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a vakmerő átlagjátékos ne mehetne be a szakmai részre. Nyelvi nehézségre nem kell számítani, mivel aki igényli, kap fülhallgatót, amin folyamatosan tolmácsolják neki az angol nyelvű szöveget.

A rendezvény honlapja szerint idén is híres vendégeket sikerült elcsábítani kis hazánkba. A legnagyobb név, azt gondolom, mindenképpen Mike Capps, az Epic Games elnöke, aki az Unreal motor jelenéről és jövőjéről fog beszélni a közönségnek. Ismét tiszteletét teszi nálunk Cevat Yerli, aki szintén nem lehet ismeretlen számotokra, hiszen a Crysis kapcsán nagyon sokat hallottuk felőle. Ő a tavalyi GDF-en is itt volt, és úgy tűnik, ízlik neki a magyar konyha, hiszen újból elfogadta a szervezők meghívását. Természetesen nem lenne teljes egy ilyen rendezvény, ha nem lennének ott a magyar játékfejlesztők, illetve a játékfejlesztésben résztvevő külsős cégek, akik szintén érdekes témákat boncolgatnak majd. A részletes programért mindenképpen érdemes ellátogatni az esemény hivatalos honlapjára.

Nem maradt más hátra, mint megosztani veletek, hogy hol és mikor kerül lebonyolításra a fórum. Május 17-e lesz a jeles nap, a helyszín pedig a Budapest MOM Park (Alkotás u. 53). Aki érdeklődik a dolog iránt, annak csak el kell látogatni a GDF 2008 hivatalos weboldalára, ahol megtalálhatja a résztvevők pontos névsorát, és jegyet is igényelhet.