A tavalyi nyár egyik legfurcsább botrányát az EA-nek köszönhetjük. A kiadó júliusban úgy döntött, hogy többet nem dolgozik együtt a Valve-vel, és levetette játékait a Steam kínálatából. Helyette elkezdte felvirágoztatni az Origint, mely azóta sem szuperál annyira, mint a Valve immár nyolcéves online áruháza. Noha akkortájt sokat cikkezett a sajtó a két vállalat acsarkodásáról, az EA frontembere, Peter Moore szerint nincs harag köztük, sőt, Gabe Newell-lel nagyon is jóban vannak.

"Nincs harag. Emlékezzetek, mi voltunk azok, akik kiadtuk a Left 4 Deadet és a Portal 2-t. Ők a Valve. Nagyon jó barátnak tartjuk Gabe Newellt, és szerintünk ő is így gondol ránk, legalábbis szeretnénk ezt hinni. Megvannak a saját módszereik és szabályaik, melyek nem egyeznek a mieinkkel. Ők ragaszkodnak hozzá, hogy beékelődjenek a fejlesztő, a kiadó és a vásárlók közé. Lefölözik a haszon egy részét a Steamen keresztül, és nem hagyják, hogy közvetlenül hozzáférhessünk a vásárlókhoz, vagy hogy javításokat, fejlesztéseket eszközöljünk. Szóval nem értünk egyet. De nincs harag. Megvannak a szabályaik. Nekünk is. Ezek nem egyeznek. Így mi is csináljuk, amit szeretnénk, és ők is, amit szeretnének." -- fogalmazott Peter Moore a Eurogamernek a GamesComon.

Gabe Newell áprilisban beszélt utoljára az esetről. Akkor azt nyilatkozta, hogy örülne neki, ha kint lennének az EA játékai a Steam virtuális polcain, de mivel a kiadó ezt nem szeretné, ezért nincsenek ott, ez van.