Gabe Newell roppant aktív mostanában: nem elég, hogy exkluzív interjúk tucatjaid adja, de a véleményét sem rejti véka alá, sőt, ha a Microsoftról és a Windows 8-ról kérdezik, kendőzetlenül kiosztja a lapokat, melyek szerint a híres operációs rendszer újabb generációja csak tovább fojtogatja az amúgy sem épp egészséges PC-s játékipart. Most is ezt tette, lévén a New York Times riporterének magyarázta el, miféle összefüggéseket vél felfedezni az MS és a konkurens Apple viselkedésében.



Gabe szerint a Windows 8 Xbox Live-másolat játékkerete el fogja lehetetleníteni az olyan online áruházakat, mint amilyen a Steam is, és ezzel csak tovább rontja a PC, mint játékplatform megítélését. Nem elég, hogy gyártól tucatja lépnek majd le más területet keresni, de az MS-t is egyre többen fogják utálni, méghozzá rekordsebességgel.

"Megértjük a Microsoftot és tudjuk, milyen nehéz lehet megvédeni a pozícióját. De nekik fel kellene ismerniük a tényt, hogy az Apple másolása csak gyorsítja a vásárlók cégtől való elfordulását, ahelyett, hogy meggátolná."

Newell persze elismerte az iOS sikerességét, de a Windows szerinte másban jó, és a zárt rendszer felé tett lépések gyengítik a céget. Többek között ezért döntött úgy a Valve, hogy minden nehézség ellenére Linuxra áll át az egész Steam, a maga kétezer játékával egyetemben.