• November 17-én érkezik a Persona 5 Tactica
  • A népszerű JRPG spinoffja
  • Amely a taktikai szerepjátékok műfajában próbál szerencsét
  • A második fejezet királysága pedig leginkább az 1800-as évek Japánjához hasonlítható

Noha kis hazánkban sajnos még mindig nem túl népszerű, oka van annak, hogy a Persona-sorozat olyan nagy tiszteletnek örvend videójátékos berkekben. Az Atlus játékai ugyanis rendre minőségi (és mennyiségi) tartalommal szolgálnak a JRPG-k kedvelőinek, így minden egyes új felvonást tűkön ülve várnak a rajongók. Nincs ez másként a november 17-én érkező Persona 5 Tactica esetében sem, a P Studio alkotása pedig már csak azért is megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, mert kimozdítja kicsit a franchise-t a komfortzónájából. Értendő ezalatt, hogy a Fantom Tolvajok (Phantom Thieves) legújabb kalandja a megfontolt lépéseket igénylő taktikai szerepjátékok műfajában próbál szerencsét, így felettébb más élményt (és látványvilágot) kínál, mint a fősodorba tartozó fejezetek.

persona1.jpg

A Sega szerencsére nem fukarkodott az információkkal, így már korábban megtudhattuk, hogy az új metaverzum a The Kingdoms nevet viseli, az első fejezetben pedig a Marie nevű zsarnok uralma alatt kell boldogulnunk, méghozzá olyan karakterekkel, mint Joker, Morgana (egy beszélő macska), a forradalmárokat vezető Erina, Ryuji Sakamoto (Captain Kidd), Ann Takamaki (Carmen) és Toshiro Kasukabe. Kiderült továbbá, hogy – a zsánerből eredően – a harcok során kiemelt szerepe lesz a fedezékek használatának és a különleges képességek (melyeket az úgynevezett Voltage-mérő feltöltésével tudunk alkalmazni) bevetésének, melyek könnyedén megváltoztathatják az összecsapások végkimenetelét.

Míg az első felvonás helyszíne a francia forradalmat idézte hangulat terén, addig a nemrégiben leleplezett második fejezet Királysága az 1800-as évek Japánját vette alapul, így a változatosságra egészen biztosan nem lesz panasz a kaland során. Ebben a szekvenciában a Yoshiki nevű uralkodó ellen kell felvennie a kesztyűt a csapatnak, ehhez azonban nem árt kiszabadítani a bebörtönzött civileket, akik amúgy állandó megfigyelés alatt állnak. Ezúttal olyan szereplők felett vehetjük át az irányítást, mint Yusuke Kitagawa (Goemon), Makato Niijima (Johanna), Futaba Sakura (Necronomicon) és Haru Okumara (Milady), az aktív szereplők között pedig bármikor szabadon váltogathatunk az adott körben, így számos taktika áll a rendelkezésünkre a győzelemhez. Olyannyira fontos ez a mechanika, hogy a Triple Threat nevű képesség bevetésével akár rövidre is zárhatjuk a csatározásokat, ehhez azonban ügyesen kell pozicionálni derék harcosainkat. Emellett a Star Wars – A Sith-ek bosszúját is sokszor nézhették meg a fejlesztők, mivel kiemelt szerepet kapott a magasabb pontról történő támadás, ami itt legalább akkora előnyt jelent, mint Anakin és Obi-Wan Kenobi párharca során. Azoknak sem kell viszont megijedni, akik nem rendelkeznek egy vérbeli stratéga gondolkodásmódjával, mivel öt nehézségi szint közül is választhatunk, így mindenki be tudja lőni a neki megfelelőt, nem feltétlenül kell vért izzadni egy-egy csetepaté alatt. És ahogy az manapság lenni szokott, természetesen DLC is érkezik a megjelenés után, melynek keretében Goro Akechi (Robin Hood) és Kasumi Yoshizawa (Cendrillon) közreműködésével élhetünk át egy új sztorit. A Persona 5 Tactica egyébként kiemelt szerepet kap az augusztus végén megrendezésre kerülő Gamescomon, így a rajongóknak nem árt résen lenniük, mivel rengeteg új információ derülhet ki a programmal kapcsolatban.