Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy milyen lehetőségei vannak egy változókorban lévő embernek, ha fogyni szeretne.

Mit tehet az ember 50 felett a súlyáért?

Az első és legfontosabb, hogy idősebb korban is nagyon fontos figyelni a belső szervezetre, hogy belül minden rendben menjen. Ide tartozik a bélmozgás, a méregtelenítési folyamatok, a máj egészsége, valamint az emésztést. Ehhez nagy segítséget nyújthat a VERTIM étrend-kiegészítője, amely amellett, hogy az összetevőinek köszönhetően csökkenti a vérnyomást, támogatja a zsírégetést is. Olyan gyógynövényeket tartalmaz, amelyek csökkentik az éhségérzetet és a szénhidrátok utáni vágyat. 

vertimhu-2023-februar-linkmarketing-4.jpg

Lényeges, hogy ilyenkor se mondjunk le az aktív életmódról, hiszen sokkal nagyobb szükség van arra, hogy mozogjunk, mint valaha! A változókor akkor kezdődik, amikor egy nőnek 12 hónapja nem volt menstruációja, ilyenkor pedig számítani lehet tehát arra, hogy ekkor következik be a hormonváltozás is. Ilyenkor azonnal át kell gondolni, hogy mit és hogyan fogyasztunk, mennyit sportolunk, sétálunk, milyen életmódot folytatunk.

Miért nehezebb ilyenkor fogyni?

Ilyenkor nemcsak a fogyás lesz jóval nehezebb, mint korábban. Gyakori jelenség a súlygyarapodás, a folyamat pedig már akár a 40-es éveinkben megkezdődhet. A hízásnak persze több oka lehet, de az egyik fő dolog a hormonok ingadozása. 

Mivel ilyenkor néha magas, néha alacsony az ösztrogén szintje, így zsírraktározásra számíthatunk. Ennek hatására csökken az izomtömeg, amely szintén befolyásolja a hormonokat és azok változását. 

Egy idő után az ember ráadásul rosszabbul is alszik, így kialvatlan, többet eszik, folyamatosan fáradt, amely szintén hozzájárul a hízáshoz. Hozzá jöhet még az inzulinrezisztencia, amely manapság egyre több nőt érint. Ez pedig nagyban megnehezíti a fogyást. Ráadásul míg korábban inkább a csípőre és a combra ment a zsír, addig ebben a korban a szervezetünk már inkább a hasra pakol. 

Mi a megoldás?

A fogyáshoz minden életszakaszban kalóriadeficitre van szükség. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet kell ennünk, mint amennyit elégetünk. Jó megoldás, ha egyre több zöldséget iktatunk be az étkezésünkben, lehetőleg a tányér fele mindig valamilyen növényi élelmiszerből álljon össze. Ez lehet párolt zöldség, saláta, esetleg sült finomságok. Felejtsük el a túlzottan zsíros és feldolgozott dolgokat, helyettük készítsünk mindent otthon!

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, lehetőleg napi 2-3 litert, amely szintén segíti a szervezetet abban, hogy megszabaduljon minden méreganyagtól. Hajrá!