A csúfos bukás aztán szinte törvényszerűen vonta magával a következményét: a Microsoft bezárta a stúdiót, annak dolgozóit, már akinek nem lett elege a redmondi óriásból, szétszórta saját berkein belül. Akkor senki nem tudta, a volt csapat világhíres játékainak mi lesz a sorsa – most azonban egy meglepő, ám (számomra mindenképp) annál örömtelibb hír száguldott végig az interneten. Ennek megértéséhez azonban meg kell ismernünk Játékország egyik nagy figuráját – Jordan Weismant.

FASA: halál és feltámadás?Weisman a kereskedelmi flotta akadémiáján végzett, majd picit a chicagói egyetemre is járt, de azt otthagyta, hogy kiélje üzleti hajlamait. 1980-ban alapította meg a FASA nevű céget, mely a Battletech és Shadowrun franchise-zal azonnal beírta magát a történelemkönyvekbe. 1988-ban új vállalkozást hozott létre, ez volt az Environmental Simulations Project (később Virtual Worlds Entertainment), mely a Battletech univerzumon alapuló virtuális valóság játékközpontokat gyártott és üzemeltetett– sajnos ez kereskedelmileg nem lett nyereséges üzlet. Hősünk nem tört le, 1995-ben megalapította a FASA Interactive stúdiót, mely újabb sikerszériának adott életet: a 9 milliós összeladással bíró MechWarrior minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt játékává vált (és ne feledkezzünk meg a másik remek címről, a Crimson Skiesról sem!). 1999-ben megvásárolta őket a Microsoft, Weisman a cég szórakoztató divíziójának kreatív igazgatója lett. 2000-ben újabb céggel robbantott: a WizKids a miniatűr, gyűjthető hadijátékokkal (Mage Knight, HeroClix, MechWarrior, HorrorClix) két év alatt egy százmillió dolláros éves értékesítést produkáló sikertörténetté vált. Ezt a firmát 2004-ben vette meg borzalmas pénzekért a Topps Company nevű sportkártyagyár. Weismann 2003-ban a 42 Entertainment nevű vállalkozást hozta tető alá, mely napjaink egyik új őrületében, az alternatív valóságon alapuló játékokban (alternate reality game / ARG) utazik (ilyen volt az I Love Bees, mely a konzolos Halo 2-t promotálta).

Lassan megérkezünk napjainkig: Weisman idén ismét céget alapított, melynek neve Smith & Tinker (az Óz két mellékszereplője után). No és akkor most jöhet a nagy hír, amiért ez az egész cikk megszületett: Jordan barátunk bejelentette, hogy új vállalkozása meg-, illetve róla lévén szó visszavásárolta a MechWarrior, a Shadowrun, a Crimson Skies és a FASA-katalógus más címeinek jogait a Microsofttól. Az, hogy mihez kezd ezekkel, még nem árulta el (csak annyit, hogy a régi rajongóknak öröm és meglepetés lesz, az újakat pedig örömmel üdvözlik majd), ám annak fényében, hogy a Smith & Tinker álláshirdető oldalán olyan technikai főnököt keresnek, aki az online játékok, a web 2.0 technológia és a szerveroldali megoldások területén járatos, halványan felsejlik a gyanú...

(A lenti képek a levitézlett Shadowrunból valók)