A műfű telepítése során elengedhetetlen a geotextil, kés, rögzítőtüskék, homok, egykomponensű ragasztó, valamint öntapadós illesztőszalag. Ahhoz, hogy megfelelően végezzük el a telepítést, az alábbi lépéseket mindenképp be kell tartanunk.

Tereprendezés

Az első lépés a megfelelő terep kialakítása. A műfű akár kemény aljzatra is telepíthető, azonban nagyon fontos, hogy az egyenetlenségeket kijavítsuk, mert ennek hiányában nagyon csúnya lesz a végeredmény. Ha félvállról vesszük a munkát, akkor az egyenetlenség átüthet és meglátszódhat a pázsit felületén.

Ha természetes talajra szeretnénk helyezni a műfüvet, akkor legalább 10 centiméteres, jól tömöríthető alapra van szükség, például homok-murva keverékből. Az egyenetlenségeket ebben az esetben is el kell dolgozni.

A műfű előkészítése

A következő lépésben elkezdünk a műfűvel dolgozni, pontosabban azt előkészíteni a telepítéshez. A tekercset egy jó minőségű szőnyegvágó kés segítségével méretre kell vágnunk. Arra azonban ügyelnünk kell az esztétikus végeredmény érdekében, hogy a tűzött szálcsomókat ne vágjuk át. A helyes szálirányra is figyelni kell, hogy az illesztés minél kevésbé legyen látható.

Geotextil alkalmazása

Ha a műgyep természetes talajra kerül, akkor a talaj legfelső rétegének eltávolítását követően gyomirtót kell használnunk az adott területen, majd ezután alkalmazhatjuk a homok-murva keveréket, és az egészet geotextillel kell lefednünk, hogy a gyomok és növények növekedését meggátoljuk.

https-mufushophu-2024-marcius-cikk1.jpeg

Jöhet a ragasztás!

Ha készen áll az alap és méretre vágtuk a műfüvet, akkor a tekercsek oldalait hajtsuk fel 30 centiméteres szélességben, és a méretre vágott illesztőszalagot helyezzük el. A ragasztót az illesztőszalagra kell felvinni, majd a tekercs széleit a ragasztóval ellátott szalagra kell illeszteni. A ragasztott részeket erősen le kell nyomni annak érdekében, hogy tökéletes, erős ragasztás jöjjön létre. Egyéb opció gyanánt az öntapadós ragasztószalag is szóba jöhet. Ez esetben is jobb, ha lesúlyozzuk a ragasztást vagy akár rögzítőtüskéket is használhatunk.

A tekercs szélei

A kilógó szálakat távolítsuk el és a műfüvet illesszük a szegélyhez. Ez esetben is fontos, hogy a tekercs hátoldalán, közvetlenül a tűzött szálak mentén végezzük a vágást, az esztétikus végeredmény érdekében. Kemény aljzatra a mesterséges gyepet ragasztószalaggal tudjuk ragasztani, míg puha felületnél ajánlott a tüskék alkalmazása.

Az utolsó lépés

Végső lépésként már csak át kell söpörnünk a füvet, hogy megfelelően álljanak a szálak. A hosszú szálú típusok esetében célszerű homokot szórni a gyeppel borított felületre, hogy a vízelvezetés hatékonyabban valósuljon meg. Ezzel az egyszerű módszerrel a terület stabilizálható és a fűszálak is egyenesek maradnak.