• Hajlítható 5G-képes készüléket mutatott be a Huawei, itt a Mate X
  • Jön a Hololens 2 is, és “csupán” 3500 dolcsi lesz
  • Az LG is 5G-képes telefonnal rukkolt elő: jön az LG G8 ThinQ
  • A Nokia öt kamerát pakolt a PureView 9 hátlapjára

Hivatalosan még el sem indult, de máris nagy bejelentések történtek a Mobile World Congress megelőző estéjén. Az, aki nap mint nap, szinte vallásosan követi a mobilvilág eseményeit, talán már találkozott egy-két szivárgással korábban is, most ezek nagyja megerősítésre került. Tőszavakban felsorolva már olvashattátok fentebb is a lényeget, az alábbiakban pedig egy kicsit bővebben is kifejtjük, hogy pontosan mire is számíthatunk - és legfőképpen mennyiért.

Huawei Mate X

A Samsung után - vagyis inkább vele együtt, bár a piacon később lesz elérhető - a Huawei is beszáll a hajlítható telefonok piacára. Egyértelműen a Samsung Galaxy Fold riválisa lesz a Huawei Mate X, melyet várhatóan 2300 euróért vesztegetnek majd Európában. A készülék nemcsak árban, hanem képességekben is rálicitál a Samsung új zászlóshajójára. Az 5G-képes telefont elsősorban csukott állapotban való használatra szánja a Huawei, melyet akkor nyitunk ki, ha valóban szükségünk van a 8 colos “edge-to edge” OLED kijelző teljes felületére. Az előlapi, azaz a “fő” kijelző 6,4 colos, és szokatlan, oldalsó kameratömböt kapott, mely kinyitott állapotban markolatként is szolgál. A dizájn mögött meghúzódó elképzelés szerint egy kézzel tartjuk, a másikkal kezeljük a kinyitott kütyüt.

huawei-mate-x.jpg

A gép lelke a Huaweei házon belül fejlesztett Kirin 980 processzora és a Balong 5000 5G modem, mely jelenleg a 4G adatátvitel négyszeresét képes kezelni, azaz körülbelül 1GB adatot ránthatunk le vele 3 másodperc alatt. Akkumulátorának kapacitása 4500 mAh, így nemcsak a képátlóban, hanem kapacitásban is árnyalatnyival ütőképesebb, mint a Samsung kicsikéje. De azért hozzátennénk azt is, hogy a nagyobb felület több energiát igényel, így nem vonnánk le elhamarkodott kijelentéseket.

Hololens 2

A Hololens sosem érkezett meg a fogyasztói piacra, ellenben (egyebek mellett) katonai felhasználán már dolgozik a Microsoft, az alkalmazottak legnagyobb bánatára. Vélhetően azonban éppen az ezirányú fejlesztéseknek köszönhetően lát napvilágot a Hololens 2, melyet a cég bevallása szerint szintén nem a fogyasztóknak szánnak - tekintve csekélyke 3500 dolláros árcéduláját, ez aligha meglepő.

hololens-2.jpg

A kütyü sokat fejlődött, mióta utoljára láttuk: ezentúl szemüvegben is használható, 566 grammjával valamivel könnyebb, kézmozgásunkat is jobban feldolgozza, emellett a szemmozgást is leköveti. Továbbá kétszer akkora látószöget biztosít, szemenként 2K felbontásnak megfelelő pixelsűrűséggel (47 pixel/fok, összesen 52 fokos lefedettséggel szemenként) és közel háromórás üzemidővel. A gép lelke a Qualcomm Snapdragon 850, illetve egy második generációs, saját fejlesztésű HPU (Holographic Processing Unit).

A hangzatos szavakon túl a Microsoft elmondta, hogy a Hololens 3 valamikor 2022 magasságában érkezhet, de arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy a fogyasztói piacot céloznák vele.

LG G8 ThinQ

A gyártó első 5G-képes telefonja mellett az LG G8 ThinQ is bemutatkozott, melynek számos újítása mellett egyik érdekessége egy újfajta biometrikus azonosítás: a kezünkben húzódó erek beszkennelésével is képes felismerni gazdáját a telefon. Még csak hozzá sem kell érni, a készülék infravörös kamerája érintés nélkül, távolról végzi el a feladatot. A másik, szintén szóra érdemes újítás a kézmozdulatok felismerése, a kamerák előtt “hadonászva” bizonyos gesztusokkal tárcsázhatunk, vagy állíthatunk a hangerőn is.

lg-g8-thinq.jpg

Az érdekes, ámde kérdéses funkciók mellett hardverfronton sem kell félteni a kütyüt, a 6.1 hüvelyk képátlójú, 3120×1440 felbontású kijelzőt a Qualcomm Snapdragon 855 chipsetje hajtja meg, emellett 128 GB tárhelyet és 6 GB RAM-ot kapunk, 3500 mAh kapacitású, vezeték nélkül tölthető akkumulátór társaságában.

Nokia PureView 9

Kamerából sosem lehet elég. Ha nem is értesz egyet ezzel, a Nokia és a HMD mérnökei minden bizonnyal ezen elv mentén tömték tele a PureView 9 modellt kamerákkal. A hét kivágásban összesen öt kamera rejtőzik, egy vaku és egy mélységérzékelő szenzor mellett. Az öt Zeiss kamerából kettő RGB, a többi monokróm, melyek mindegyike 12 megapixeles és darabonként egy f/1.8 fókusztávolságú, 28 mm-es lencsével egyenértékű. Optikai zoom nincs, helyette a HDR és mélységérzékelés az, amire ráfekszik a rendszer.

nokia-pureview-9.jpg

A rendszer lelke a Qualcomm Snapdragon 845, mely egy 5.99 colos, 2K pOLED kijelzőt hajt meg. Rendelkezésre 128 GB tárhely áll, 6 GB RAM-mal párosítva, energiaigényéről pedig egy vezeték nélkül tölthető, 3320 mAH-s akkumulátor gondoskodik.