Konzol

Az androidos Ouya konzol pályafutása -- bár a Kickstarter egyik legnagyobb sikere volt -- nem indult túl fényesen. Azok, akik fizettek érte, nem kapták meg időben a terméket, és most az Ouya elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a felhasználók nem vesznek a konzolra olyan játékokat, amelyekért fizetni kell. Mindössze 27 százalékuk fizetett már valamilyen tartalomért, míg a játékosok 73 %-a csak ingyenes tartalmakat vagy rövid demókat tölt le a készülékre. Ugyanakkor Julie Uhrman azt is kijelentette, hogy ez egyáltalán nem baj, mert ahogy a fejlesztők meglátják a Ouyában rejlő lehetőségeket, az év végére millió dollárokat fognak keresni vele. Pozitív hozzállás mindenekelőtt, nem igaz?

Az Edge három fejlesztőt kérdezett meg röviddel a premier után, s egyikük sem panaszkodott. A Nimblebit vezetője úgy fogalmazott, hogy habár nem egy pénzcsináló gép az Ouya, azoknak a független fejlesztőknek mindenképpen érdemes próbálkozniuk, akik Androidra dolgoznak, hiszen nagyon könnyű beadni egy játékot. Ennél pozitívabb volt a Knife Media, akik szerint arányosan elég jól kerestek a konzollal, kicsivel kevesebb mint 400 példányt számláló eladást felmutatva a Red című játékukkal. Végezetül pedig a legjobban Matt Thorson értékelte a platformot: neki 2000 példányt sikerült elpasszolnia a 15 dolláros Towerfall játékából, ami szerinte meglepő, hiszen egy teljesen új játékról van szó, egy szintén friss konzolon; megragadta az Ouya az érdeklődését.

Az Outlast megjelenési dátumot kapott. A Mount Massive Asylum szeptember negyedikén nyitja meg kapuit, a játék 20 dollárba fog kerülni.

Ez történt... (2013. - 30. hét)

A Playstation 3 utolsó konzolexkluzív játéka, a Beyond: Two Souls új „így készült” videót kapott, mely a játékmenetet veszi górcső alá. Egyedül azt sajnálom, hogy Ellen Page ebben az új videóban alig látható.

A Microsoft a héten bejelentette, hogy minden független fejlesztő saját maga adhatja ki a játékát az Xbox One konzolra, itt azonban még nem állnak meg, a cég terve ugyanis az, hogy minden konzol egyben egy fejlesztői készlet is legyen. Marc Whitten elmondta, hogy ezzel minden korlátozást megszüntetnek az indie szféra előtt, a Kinectet, a felhőt és minden egyebet megadva nekik, amivel kiélhetik a fantáziájukat.

Az egész rendszer durván leegyszerűsítve úgy fog működni, hogy regisztrációt követően a boltban vett mezei konzol alkalmassá válik arra, hogy azon fejlesztői kód fusson, ám fontos tudni, hogy ez a szolgáltatás a platform megjelenésekor még nem lesz elérhető, lesznek viszont hagyományos fejlesztői konzolok, amikre már most lehet jelentkezni. A fejlesztői készlet egyébként valahogy így fog kinézni, ám még nincs megerősítve az, hogy a képen szereplő masina a végleges devkit-e.

Ez történt... (2013. - 30. hét)

2013 első felében Japánban a Nintendo a legnépszerűbb hardver- és szoftvergyártó. A cég hat hónap alatt több mint kétmillió egység 3DS kézikonzolt értékesített. Jócskán a Nintendo mögött végzett a PS Vita (591.016 értékesített egység) a PS3 (509.093 egység). Utánuk a sorrend a következő: Wii U (377.731), PSP (314.414), Wii (48.979). A sor legvégén kullog a Microsoft Xbox 360, melyből fél év alatt alig több mint 16.000 darabot adtak el a szigetországban. Nem csoda, hogy a Microsoft azon gondolkodik, hogy egyáltalán elvigyék-e az Xbox One-t a japánoknak, hiszen azok különleges (európai szemmel nézve furcsa) kultúrája miatt a Microsoftnak teljesen egyedi tartalmakat kellene gyártania. Visszatérve az eladásokra: a Nintendo 5,19 millió szoftvert értékesített (ebből 3,73 millió Nintendo 3DS cím, a többi megoszlik a Wii U és a Wii között). A Namco Bandai 3,48 millió szoftvert adott el, utána következik a Square Enix, a Konami és a Capcom 1,12 millió értékesített játékkal.

Az NBA Live több éves kihagyás után tér vissza az új konzolgenerációra. Az NBA Live 14-et az Ignite nevű motor hajtja meg, mely az új FIFA és NFL alatt is duruzsol. A játék dobozképén Kyrie Irving szerepel, aki idén került be az NBA All-Star csoportjába. 

Ez történt... (2013. - 30. hét)

Az Egyesült Államokban jelenleg is zajló megfigyelési botrány közepébe sok más népszerű techcég mellett a Microsoft is bekerült, a vállalat pedig igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy visszanyerje a vásárlók bizalmát. Tagadják, hogy az engedélyükkel szerezte volna meg az amerikai kormány a felhasználók adatait, s a héten megesküdtek arra, hogy mindent megtesznek az adatok védelmének érdekében, különösen azok ügyében, melyeket a Kinect rögzít az Xbox One konzol üzemelése közben. A Microsoft úgy véli, hogy a kormánynak nincs jogi alapja arra, hogy felhasználói adatok kiadására kényszerítse őket, így a bíróságon hevesen támadni fogják az ilyen irányú törekvéseket.

A Kinect Sports Rivals nem fog megjelenni az Xbox One startjakor, a játék 2014 tavaszára csúszik.

Ez történt... (2013. - 30. hét)

Egy késés után az Nvidia most már készen áll arra, hogy a boltokba küldje az első hordozható konzolját. A Shield július 31-én fog megjelenni 300 dolláros vételáron. A Tegra 4 processzor által hajtott konzol korábban azért késett, mert a tesztelés során egy hibás komponenst találtak.

A Nintendo a Pikmin 3 legfrissebb videójában megmutatja nekünk, mik azok az alapvető dolgok, amiket a játék kezeléséről tudnunk kell. A játék Európában péntek óta kapható, kizárólag Wii U konzolra.

A Capcom is belátta, hogy a verekedős játékok táborát bővítő Darkstalkers Resurrection nem teljesített olyan jól a pénztáraknál, mint az remélték, így nem is nagyon fontolgatják azt, hogy készüljön egy folytatás. A cégtől Matt Dahlgren kijelentette: a belátható jövőben egészen biztosan nem fog megjelenni egy új Darkstalkers.

A Ryse: Son of Rome játékhoz a fejlesztők kulisszák mögötti videót jelentettek meg.

Egy újabb Tini Nindzsa Teknőcök játék készül, de ezúttal a Magic Pockets műhelyében. Az egyszerűen csak Teenage Mutant Ninja Turtles névre keresztelt játék a Nickelodeon csatornán futó sorozatot veszi alapul, s tartja meg annak hangulatát. A játékmenet lényegében egy beat’em up lesz teknőcökkel, lokális multiplayer támogatással. Megjelenés: október 23-án, Xbox 360-ra, Wii-re és 3DS-re. 

Nemcsak a Microsoft, de a Sony is tart majd sajtókonferenciát az idei GamesCom-on, jelentette  be a Sony Computer Entertainment Europe képviselője. Ezzel a japán cég célja, hogy „az öreg kontinensen bebiztosítsa az új konzol sikerét.”

A hét kérdése: milyen játékokat szeretnél látni a jövőben?

1 2