2022. novemberében a ChatGPT jött, látott, és mindenkit elvarázsolt, a mesterséges intelligencia pedig továbbra is rohamosan fejlődik. Már nemcsak egyre jobb szövegeket és képeket generál, hanem különböző zenéket, rövid videókat, és játékokat is, sőt már reklámot is lehet vele készíteni. És ki tudja, hol van még a vége!

A ChatGPT-t és a DALL-E-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni azok közül, akik ezt a cikket olvassák, viszont engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljunk egy másik AI-t, amivel még gördülékenyebb a magyarul való társalgás. Ez nem más, mint a Claude (nem Van Damme!), amit a claude.ai címen érhettek el, az ingyenes változathoz pedig elég egy e-maillel regisztrálni. Az ingyenes verzióban naponta kb. 30 üzenetet tudunk váltani Claude-dal, az előfizetős pedig havi 22,86 €-ba (~9000 Ft) kerül.

Egy hazai mesterséges intelligencia szakértő szerint a Claude köröket ver a ChatGPT-re, legalábbis ami a magyarul való fogalmazást jelenti. Teszteltük, és valóban, mintha jobban értené a magyar nyelv felépítését, és jobban találná meg a megfelelő szavakat. Nagy volt a csábítás, hogy ezt a cikket vele írassam, de akkor meg minek lennék én, nem igaz? Úgyhogy akinek van pár szabad perce, az nyugodtan próbálja ki, mire képes Claude, nem fog benne csalódni.