Cikkünkben tisztázzuk az őszi madáretetés dilemmáját, és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, mit tegyünk a kertünkben élő madárpopuláció érdekében.

Mikor kell elkezdeni a madáretetést?

Amikor az idő hirtelen hűvösre fordul, madarainknak is több zsírra van szükségük, hogy átvészeljék a hideg időt. A Kutyabarát Magazin Életmód rovatában azt olvashatjuk, hogy amint beköszönt az ősz, nyugodtan elkezdhetjük feltölteni a madáretetőket. 

Sokan ezért nem merik már ilyenkor elkezdeni az etetést, mert azt gondolják, hogy ezzel megzavarják a költöző madarak életritmusát és az eledelbőség következtében nem fognak elindulni délre, hanem itt maradnak. Ez tévhit! A költöző madarak nem az élelem mennyiségétől függően indulnak el hosszú útjukra, hanem azért, mert az ösztöneik így diktálják, ahogy a nem költöző madarak sem fognak elindulni délre csupán azért, mert kevés a táplálék!

Etessük-e egyáltalán a madarakat?

Van, aki úgy gondolja, hogy a madarak találni fognak annyi táplálékot, amennyire szükségük van, ezért feleslegesnek tartják a madáretetést, nem beszélve az őszi etetésről, hiszen ebben az időszakban még tele vannak a bokrok bogyókkal és egyéb csemegékkel. Valószínűleg részben igazuk is van, hiszen a természet is gondoskodik a madarakról, viszont ha azt szeretnénk, hogy télen is itt csiviteljenek a kertünkben, akkor érdemes már most, ősszel odaszoktatni őket, hiszen a rendszeres etetéssel madaraink számítani fognak a madáretetőbe rakott eleségre.

https-kutyabarathu-2022-november-cikk2.jpeg

Azt tanácsoljuk, hogy amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél a madarakról gondoskodni, akkor már most kezdd el az etetést, azonban ebben az esetben ne is hagyd abba! Mérd fel anyagi és időbeli lehetőségeidet, hogy képes leszel-e tavaszig folyamatosan ellátni madárkáidat téli eleséggel, és ha igen, akkor kezdj neki bátran a projektnek. De ha nem szeretnéd magad költségekbe és elfoglaltságba verni, akkor nyugodtan hagyd ezt a munkát a természetre vagy a szomszédokra!

Mit kell a madáretetőbe tenni?

Lehet készen is kapni madáreleséget, de te is összeállíthatsz nekik magkeveréket fekete napraforgóból, kölesből és diófélékből. Az éjszakai fagyok közeledtével bevetheted a faggyúgolyót is, de lehetőleg a környezetbarát, műanyagmentes változatot válaszd, ami nem tartalmaz necchálót.

Az őszi madáretetés tehát nagyon jó dolog, figyeld meg, milyen madarak látogatják kertedet, milyen eleség fogy a legjobban, és ehhez mérten szerezd be a madáreleség-utánpótlást. Rendszeres etetés mellett madaraid jókedvű csiviteléssel fognak szórakoztatni, és így még a tél is hamarabb eltelik!