Azok körében a legkedveltebb, akik különleges és könnyebben gondozható növényt szeretnének nevelgetni. A diverz nemzetség rengeteg egyedi fajt tartogat, így most elárulunk róluk pár érdekes tényt.

Az Anthuriumok elterjedése

A Tropical Home szobanövényei között is megtalálható flamingóvirágok eredetileg trópusi, szubtrópusi növények, az USA déli részétől és Mexikótól a Karib-térségen át egészen Chile északi részéig ismertek és elterjedtek. A nemzetségbe számtalan faj beletartozik, amelyek igen különböző élőhelyeken fordulnak elő. Nem lehet tehát behatárolni azt, hogy hol érzik magukat a legjobban. Egyes fajok 2000 méter felett élnek boldogan, míg mások a melegebb erdősséget kedvelik, amely közelebb van a tengerszinthez.

Ahogy a legtöbb trópusi növény, ők is nagyon szeretik a napfényt, ehhez főleg az epifita életmódjukkal alkalmazkodtak. Érdemes tehát felfelé nézni, ha ilyen helyen járunk, hiszen főleg fent, a fák törzsére tekeredve találhatjuk meg őket.

Köszvény kezelésére használták

Bár technikailag egy szimpla szobanövény, a flamingóvirág nem csak a megjelenésével nyűgözi le az embereket. Gyógyászatilag is jelentősége van, régebben, főleg a dél-amerikai kultúrában a leveleit köszvény kezelésére használták. Egyes fajok gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezhetnek.

https-tropicalhomehu-2024-julius-cikk3.jpg

Talán nem meglepő az sem, hogy a tudomány is elkezdte kutatni azt, hogy milyen, esetleges további orvosi felhasználásuk lehet még az egyes fajoknak. Egy 1998-ban publikált eredmény szerint gyulladáscsökkentésre is jó a növény, míg 2009-ben kiderült, hogy potenciális rákellenes hatásokkal rendelkezhet.

További érdekességek a növényről

A különféle ízeltlábúak mellett a kolibrik is gondoskodnak a beporzásukról, hiszen ők a tápanyagokat tartalmazó nedveket szívesen fogyasztják. Egyes Anthurium fajok kicsik, ehető gyümölcsöket teremnek, amik nem csak színesek, de nagyon ízletesek is. Egyes kultúrákban lekvárokat készítenek belőle, de gyakran édes csemegeként eszik azokat.

Végül, de nem utolsósorban a növények feltűnő virága nem is egy virág, hanem egy módosult levél, amit sok helyen csak buroklevélként emlegetnek. A valóságban azonban sok apró virág alkotja a torzsavirágzatukat, ami a fellevél által körülvett hosszúkás húsos rész.

Melyek a legnépszerűbb fajok?

Bár sok gyönyörű létezik, az egyik legkedveltebb az Anthurium waroqueanum, amit gyakran királynőként emlegetnek. A faj hosszúkás levelekkel rendelkezik, ez teszi igazán különlegessé őket. A másik ilyen növény az Anthurium veitichii, valamint a forgetii. Utóbbiban minden megvan, amire egy kezdő növénynevelő vágyhat. Sötét levelei, érdekes mintázata, kerek levelei igazán bájossá teszik ezt a flamingóvirágot.