A hét videója

Meg kell hagyni, hogy a CollegeHumor stábja nagyon ért a paródiavideók készítéséhez, legyen szó filmekről vagy akár játékokról. Természetesen nem mindennel találnak telibe, de amikor igen, akkor az zseniális -- ilyen videó most az eredeti BioShock és a klasszikus Disney-film, A kis hableány összedolgozása.

A videó alapját a szóban forgó film közkedvelt slágere, az Under the Sea jelenti, csak ezúttal nem Sebastian, a kedves rák énekel, hanem Rapture megteremtője és mindenható ura, Andrew Ryan, az eredmény pedig valami csodálatos. Ráadásul az eredeti filmhez hűen rajzfilmstílusban készült el a videó, ami még tovább növeli az értékét.

Ha élsz-halsz a klasszikus játékokért, de sehogy sem tudsz már beszerezni egy Super Nintendót vagy egy Sega Genesist, akkor neked találták ki a Hyperkin konzolját. A Midwest Gaming Classic konferencián bemutatott RetroN 5 különlegessége, hogy öt konzol játékait képes kezelni, ezek a Nintendo Entertainment System, a Super Nintendo Entertainment System, a Sega Genesis (illetve annak Mega Drive kiegészítője). a Game Boy Advance (Game Boy/Color támogatással), illetve a NES távol-keleti megfelelője, a csak Japánban megjelent, Famicom.

A konzol a NES, az SNES és a Genesis számára tartalmaz egy-egy dedikált csatlakozót az eredeti kontrollereknek, de van egy saját, vezeték nélküli perifériája is, amivel kapcsolatban a cég azt tervezi, hogy szabadon tudjuk beállítani a gombok kiosztását, hogy valamennyi konzol játékaival gond nélkül használható legyen, s ne kelljen váltogatni a gamepadokat.

A RetroN 5 lehetőséget biztosít arra, hogy elmentsük a játékállásainkat egy SD-kártyára, akárcsak egy emulátoron, illetve minden programot HDMI kábelen keresztül küld ki a tévéképernyőinkre, 720p felbontásra felskálázva. Attól viszont nem kell tartani, hogy a HD-készülékeinken öklömnyi pixelekkel lesz dolgunk, ugyanis a Hyperkin egy képjavító technológiával viszonylag elfogadhatóvá teszi a képminőséget, de természetesen csodát ők sem tudnak tenni több tízéves játékokkal.

A cég még nem jelentette be, hogy pontosan mikor fog megjelenni a konzol, de a tervük az, hogy valamikor július környékére elkészüljenek. További jó hír, hogy a tervezett vételár 100 dollár alatt lesz.

Érdekességek a hétvégére -- ének a víz alatt

Újra elérhetők a 8-bites kazetták előtt tisztelgő, modern játékokat bemutató művészi munkák, sőt új alkotásokkal is bővült az impresszív galéria. A teljes, felfrissített felhozatal StarRoivas DeviantART oldalán található meg, s erősen ajánlott a megtekintésük azoknak, akik szeretik az ilyenfajta retró munkákat.

Érdekességek a hétvégére -- ének a víz alatt

És ha már szép művészi munkákról van szó, akkor nem szabad megfeledkezni pár minimalista stílusban készült plakátról sem, s noha nem olyan gazdag a felhozatal, mint a retró borítók terén, a letisztultság kárpótol mindenért. A teljes galéria az All Games Betán tekinthető meg.

Érdekességek a hétvégére -- ének a víz alatt

Imádunk rombolni, különösen akkor, ha játékokról van szó, van abban ugyanis valami kielégítő, mikor a szemünk láttára dől össze egy épület vagy robban fel egy kocsi. Ezt az emberi sajátosságot nagyon jól ismeri az Nvidia, hiszen a GDC-re kivittek egy ezzel kapcsolatos, kifejezetten pofás demonstrációt. A bivaly GTX 680 alatt működő technológia tűéles textúrákat és hihetetlenül részletes modelleket nélkülözve csak a pusztításra összpontosított, s minden téren felülmúlta az eddig látottakat. Az épületegyüttes meggyőzően válik porrá; minden ott törik és hasad, ahogy az a való életben is történne. Érdekes belegondolni, hogy a jövőben (persze nem pár év múlva) a játékok már ilyen, totálisan lenullázható játszótereket állíthatnak elénk.

Nem tudom mennyire jó ötlet GlaDOS-t beengedni a házba, de a dragonator nevet használó rajongó úgy látszik elég bátor ahhoz, hogy nap mint nap farkasszemet nézzen a gyilkos mesterséges intelligenciával, ugyanis egy lámpát készített a Portal-sorozat közkedvelt szereplőjéből. Az alkotást 3D nyomtató segítségével valósította meg, ezen az oldalon pedig lépésről lépésre leírja, hogyan készült a mű, sőt a modelleket is megosztja, hogy bárki létrehozhassa a sajátját -- csak idegmérget ne építsünk be, hiszen tudjuk, annak mi lesz a vége...

Érdekességek a hétvégére -- ének a víz alatt

Miközben a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain fejlécét készítettem, észrevettem egy furcsaságot az egyik hivatalos játékképen: Snake (vagy bárki legyen a főszereplő) rosszul tartja a fegyverét, ugyanis a hiányzó szeméhez tartja a puskát. Tudom, apróság, de azért mégiscsak zavaró.

Érdekességek a hétvégére -- ének a víz alatt

A Star Trek játék friss videójában a legendás William Shatner újra összecsap az eredeti tévésorozatban csak egyszer feltűnt, de azonnal kultstátuszba került gornnal.