Talán senkit sem kell emlékeztetnünk a szomszédunkban zajló háborúra, amely az egész világra rányomta a bélyegét a 2022 februárjában történt kitörése óta, és ami megannyi emberáldozattal járt az elmúlt években, legyen szó katonákról vagy civilekről. Minket, játékosokat leginkább a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl miatt érintenek az ukrajnai események, hiszen a kijevi székhelyű GSC Game Worldnek Prágába kellett költöznie a várost ért támadások miatt, az egyik fejlesztő, Volodymyr Anatoliyovych Yezhov pedig életét vesztette Bahmut közelében, ami ugyancsak visszavetette a munkálatokat.

Szerencsére a stúdió végül túllendült a nehézségeken, hiszen számos halasztást követően a program végre tényleg felkerül a polcokra november 20-án, ráadásul minden egyes új előzetes és információ azt bizonyítja, hogy egy fantasztikus (és nem mellesleg tartalmas) FPS született a háború árnyékában. A csapat ettől függetlenül szeretné a világ tudtára adni, hogy milyen viszontagságos volt az idáig vezető út, méghozzá egy dokumentumfilm segítségével, amelyhez az első, Metallicával kísért előzetes is megérkezett néhány órával ezelőtt.

„2022. február 24. örökre megváltoztatta a világunkat és az életünket. Egyetlen éjszaka alatt az álmaink játékán folyó munka olyan kihívásokkal találkozott, amelyek képesek voltak bármit megállítani vagy elpusztítani. A Wargame: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2 egy történet a háborúról, a csapatunkról és Ukrajnáról. A produkció a Microsoft közreműködésével készült, méghozzá azon szakemberek segítségével, akiknek a [hat részből álló] Power On: The Story of Xboxot is köszönhetjük. A teljes film 2024. október 3-tól lesz elérhető!” – olvasható a kedvcsináló leírásában. Ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, az opuszban rengeteg háborús snittet is kapunk a fejlesztői interjúk és a kulisszák mögé történő betekintés mellett, így még jobban átérezhetjük majd, mennyire körülményesen zajlottak a dolgok, és hogy mennyit jelent ez a játék a készítőknek. Mi egészen biztosan meg fogjuk nézni az alkotást, és titeket is erre buzdítunk, hiszen jól láthatóan megindító képsoroknak lehettek szemtanúi!

A borítóképek forrása: Steam, IGDB